Serija „Srpski junaci srednjeg veka“ na jesen na RTS-u

Igrano-dokumentarna serija „Srpski junaci srednjeg veka“ realizovana je po scenariju i u režiji Gordana Matića, u izvršnoj produkciji kuće „Kontrast studios“, a prema ideji glumca i reditelja Radoša Bajića.

Ovaj televizijski projekat, koji će na jesen biti premijerno emitovan na programima Radio-televizije Srbije u okviru Naučno-obrazovnog programa, kroz deset polučasovnih epizoda gledaocima donosi malo poznate detalje iz srpske srednjovekovne istorije i baštine.

Svaka od epizoda pričaće priču o životu i sudbini nekog od najvećih junaka srpskog srednjeg veka. Uz obilje ilustracija kako grafičkih, digitalnih tako i kostimiranih, igranih, videćemo priče o Marku Kraljeviću, caru Dušanu, braći Vukašinu i Uglješi Mrnjavčeviću, knezu Lazaru, Zmaju Ognjenom Vuku, Milošu Obiliću, Vuku Brankoviću, a kroz priče o njima saznati i mnogo toga o političko-ekonomskoj i društvenoj situaciji, kao i svim drugim aspektima života u tadašnjoj Srbiji.

U realizaciji serijala učestvovali su eminentni domaći i strani stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, književnosti, etnologije, koji su imali nimalo lak zadatak da na realan način predstave ne samo dobro poznate istorijske podatke, već i materijalnu kulturu i sve ostalo što je činilo svakodnevni život u srednjem veku.

Osim razgovora sa stručnjacima i priča glavnog naratora, u čijoj je ulozi glumac Vladimir Aleksić, uz vešto ukomponovane stihove iz epske narodne poezije, koje govori glumica Nela Mihailović, gledaoci će imati priliku da vide i rekonstrukcije stvarnih događaja, kroz kombinaciju moderne animacije i igranih segmenata u kojima će, uz autentične kostime i rekvizite, naše srednjovekovne junake „oživeti“ glumci i statisti, kao i članovi Udruženja za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“, Srpskog viteškog reda „Svibor“ i Viteške družine SVE.ARH.

U ovom projektu će prvi put biti viđeni pojedini artefakti i lokacije značajne za srpsku srednjovekovnu istoriju, koji do sada nikada nisu bili kamerom zabeleženi.

Igrano-dokumentarna serija Srpski junaci srednjeg veka snimana je na brojnim lokacijama u Srbiji i inostranstvu. Pojedini segmenti su zableženi u Beogradu, Kruševcu, Obedskoj bari, zatim u Prizrenu, Gračanici, Dečanima, ali i u Istanbulu, Prilepu, Skoplju.

Serijal je realizovan uz snažnu podršku i pomoć mnogobojnih državnih institucija i pojedinaca. Našu duboku zahvalnost zaslužuje SANU, SPC, Ministarstvo spoljnih poslova RS, Narodna biblioteka Srbije, Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, Istorijski institut, Vojni muzej, Republički zavod za zaštitu spomenika i drugi.

O serijalu Srpski junaci srednjeg veka reditelj Gordan Matić kaže: „Istorija, naročito ona dalja, nije ništa drugo do naša predstava o istoriji. U našoj prošlosti je tako malo bitnih podataka zaista zapisano ili sačuvano. To s jedne strane pruža nepresušna nadahnuća, ali s druge strane predstavlja problem, jer mi o mnogim bitnim momentima naše istorije i srednjeg veka ne znamo prave istine.“

Reditelj serije ističe da se do sada retko ko ozbiljno bavio srpskim srednjim vekom u formi istraživačko-edukativnog televizijskog narativa.

„Mi ćemo ovim serijalom pokušati to da promenimo i da, praveći kvalitetnu priču, privučemo i edukujemo kako stariju tako i najmlađu televizijsku publiku“, naglasio je Matić.

Emitovanje igrano-dokumentarne serije Srpski junaci srednjeg veka planirano je za jesen 2017. godine na programima Radio-televizije Srbije.

broj komentara 25 pošalji komentar
(četvrtak, 14. dec 2017, 20:57)
Милан [neregistrovani]

Српски јунаци и историја

То је само кап у мору, шта још све није снимљено, не приказује се, не спомиње и људи не знају, и не уче се на славној историји...

(četvrtak, 14. dec 2017, 17:09)
anonymous [neregistrovani]

repriza

Bilo bi dobro da izbacite reprizu na youtube, ovo ljudi treba da gledaju

(sreda, 13. dec 2017, 10:08)
Ivanka [neregistrovani]

Junaci srednjeg veka

Bilo bi dobro da ubacite još neku reprizu a da nije posle ponoći. Nije loše pogledati i više puta

(subota, 16. sep 2017, 01:08)
Aleksandar Milisic [neregistrovani]

Vuk

Bilo mi je zadovoljstvo igrati Vuka Brankovica. Hvala Gordanu i ostalim ljudima iz filmske ekipe. Verujem da ce serija imati veliku gledanost.

(četvrtak, 14. sep 2017, 19:19)
Sevdo [neregistrovani]

Junaci

Obecava!! Neka vas sreca prati!
Junaci

(četvrtak, 14. sep 2017, 14:47)
anonymous [neregistrovani]

Kralj Marko

Savrseno izgleda! Cestitam :)

(četvrtak, 14. sep 2017, 10:33)
anonymous [neregistrovani]

istorija

Svaka čast RTs-u na ovom ostvarenju.To je trebalo još ranije da se snima,narod želi istorijske serije!Bravo!

(sreda, 13. sep 2017, 22:45)
Милица [neregistrovani]

Фантастично!

Ова серија изгледа фантастично! Наша историја толико треба да се истражује. Има пуно информација, само треба почети, и финансирати :)
Колико само серијала ми можемо да направимо. Направићемо наш сопствени Историјски канал.

(sreda, 13. sep 2017, 22:11)
anonymous [neregistrovani]

Стварно свашта

Серија је рађена управо да бисмо се коначно упознали са историјом коју смо запоставили а неко предлаже да се назив мења и прилагођава неким другим државама и њиховим схватањима. За не веровати.

(sreda, 13. sep 2017, 22:05)
anonymous [neregistrovani]

Re: Junaci: mit ili stvarnost...

Pre svega naciju ne može niko da izda ali svako može sam sebe da izda. Ko je promućuran shvatiće šta pišem.
Dalje, ako mi kažeš makar jedan primer države gde je vršeno naučno istraživanje da bi se dokazalo ne-postojanje nekog istorijskog ili mitskog junaka ili događaja - onda si genije! Sva takva istraživanja u svetu, u slučajevima gde nije bilo dokaza, završavaju konstatacijom: "...i pokraj toga što nisu nađeni dokazi, može se smatrati da je ipak sve bilo tako." Neki naši susedi izgradiše kompletne istorije na očigledno nerealnim predanjima - pa nikom ništa.
Dakle, svašta će čovek doživeti od onih koji vazda traže načine da degradiraju Srpsku istoriju i identitet. Toliko.