„Slepi putnik na brodu ludaka“ od 17. avgusta u Novom Sadu

Posle Beograda, Niša i Sopota, film „Slepi putnik na brodu ludaka“ i u Novom Sadu. Zahvaljujući saradnji sa „Megakom filmom“, film Radio- televizije Srbije o Petru Kočiću od 17. avgusta videće i novosadska bioskopska publika.

Nakon premijere na 45. Festu u februaru, bioskopskih projekcija tokom marta meseca u beogradskom Domu sindikata i niškom bioskopu „Vilin grad“, kao i projekcije na festivalu „Sofest“ u julu, delo reditelja Gorana Markovića će tokom sedam avgustovskih dana (od 17. do 23. avgusta) moći da pogleda i bioskopska publika u novosadskom Kulturnom centru.

Film reditelja Gorana Markovića snimljen je prema scenariju Vuleta Žurića, a od ideje, preko realizacije, do distrubucije, u potpunosti je projekat Javnog medijskog servisa Srbije.

Scenario ovog filmskog ostvarenja donosi depresivnu sliku Beograda pod okupacijom, u kojoj, na tragikomičan način, životi lekara, osoblja i pacijenata u ludnici na Guberevcu grade metaforu o životu „na slobodi i slobodnoj teritoriji“.

Dok svuda okolo vlada okupacijski teror, smrt i razaranje materijalnih vrednosti, dotle u toj svojevrsnoj i apsurdnoj oazi mira, na tom „brodu ludaka“, vlada duboko razumevanje, poštovanje i briga za bližnje.

Kada se na taj „brod“ ukrcaju slepi putnici (begunci od okupacijske vlasti), pronalazeći sigurno utočište od internacije, priča o Petru Kočiću postaje simbolička priča o sukobu dobra i zla, o borbi prkosnog Davida sa bezdušnim Golijatom.

Patološka mržnja nedarovitih a moćnih, njihova potreba da progone i da se svete svakom ko je imalo slobodnijeg duha i talenta, data je na uzbudljiv i tragičan način, kroz niz žalosnih prizora ljudske mizerije i duševnog pada.

U filmu igraju Igor Đorđević, Tihomir Stanić, Aleksandar Đurica, Maša Dakić, Radoje Čupić, Jelena Đokić, Andrijana Oliverić, Srđan Timarov, Goran Šušljik, Nemanja Oliverić, Aleksandar Srećković Kubura, Zinaida Dedakin, Rade Miljanić, Miroljub Lešo, Branko Jerinić, Jovan Jovanović, Luka Abramović, Branka Šelić, Miona Marković i drugi.

Javni medijski servis Srbije i ovim ostvarenjem doprinosi oživljavanju naše istorije i znamenitih ličnosti, beležeći događaje i odnose koje bioskopski filmovi retko beleže.

Snimajući sadržaje koji nisu komercijalni, doprinosi očuvanju kulturne baštine.
Realizacijom ovog filma, RTS se pridružio obeležavanju stogodišnjice smrti znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića kao i stogodišnjice Velikog rata 1914-1918.

broj komentara 0 pošalji komentar