Rupa u ozonskom omotaču najmanja u poslednje tri decenije?

Naučnici procenjuju da bi rupa u ozonskom omotaču iznad Anktartika ove godine mogla da bude najmanja u prethodne tri decenije.

Merenje postepenog nestajanja gasa, u visokim slojevima atmosfere pokazuju da se, ove godine, nije otvorila onoliko koliko se to obično desi, javlja Bi-Bi-Si.

Kopernikus služba za posmatranje atmosfere (CAMS), koja radi pri Evropskoj uniji, navodi da je da je trenutno rupa upala manje površine nego što je prosek za sredinu septembra. Rupa se trenutno nalazi daleko od tačke Južnog pola.

Stručnjaci pomenute službe, stacionirane u Redingu u Velikoj Britaniji, predviđaju da će se nivo ozona stabilizovati u narednom periodu, čak možda i povećati.

Ozon je molekul sastavljen od tri atoma kiseonika. Glavna uloga mu je filtriranje štetnih ultraljubičastih zraka. Ovaj gas se stalno stvara i razgrađuje u stratosferi, to jest na oko 20 do 30 kilometara iznad površine Zemlje.

Kada atmosfera nije zagađena, ovaj ciklus stvaranja i rastvaranja je uravnotežen. Jedinjenja koja sadrže hlor i brom, a rezultat su ljudskih aktivnosti, narušavaju tu finu ravnotežu, te utiču na manjak ozona, to jest tanjenje ozonskog omotača. Istanjenost omotača najuočljivija je iznad Antarktika svake godine u septembru i oktobru.

Montrealskim protokolom potpisanim 1987. godine zabranjena je upotreba i proizvodnja najštetnijih supstanci kako bi se situacija poboljšala.

Prošle nedelje rupa, to jest ekstremna istanjenost omotača bila je površine oko pet miliona kvadratnih kilometara. U poređenju sa prošlom godinom u isto vreme, ta površina je iznosila više od 20 miliona kilometara kvadratnih, to jest bila je četiri puta veća, a 2017. godine površina je iznosila deset miliona kvadratnih kilometara.

Drugim rečima, situacija se menja drstično iz godine u godinu. 

Uslovi za istanjivanje omotača iz godine u godinu stvaraju se čim Antarktik počne da ostavlja zimu za sobom. Hemijske reakcije koje utiču na uništavanje ozona u hladnoj sredini stratosfere pokreće povratak sunčevih zraka nakon hladnog perioda. 

Naučnici kažu da iako su ove godine takvi procesi počeli ranije nego inače, naglo zagrevanje za 20 do 30 stepeni u višim slojevima atmosfere ih je prekinulo.

Prošle godine na skupu Svetske meteorološke organizacije o ovom problemu naučnici su ocenili da bi oko 2060. godine mogao da se očekuje povratak na stanje u kojem je ozonski omotač bio pre sedamdesetih godina 20. veka.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 18. sep 2019, 05:52) - anonymous [neregistrovani]

Podaci

Na ovom holandskom sajtu projekta Evropske svemirske agencije, koji se zove TEMIS, moguce je videti podatke stanja u vosokim slojevima atmosfere za duzi niz godina. Ozonska rupa iznad juznog pola je bila najveca 2015. godine i iznosila je oko 25mil km2. Stanje je totalno nepredvidivo usled takvog kretanja vazdusnih masa uzrokovanog klimatskim promenama tj.ljudskim aktovnostima.
Na drugoj stranici moguce je za zadatu geografsku koordinatu videti trenutnu debljinu ozonskog omotaca kao i prognozirane vrednosti za naredni period. Vrednosti ispod 220 DU se smatraju ozonskom rupom.
Uospteno govoreci stanje je vrlo promenljivo i nuzno je pratiti ga redovno a nase teznje bi trebale da idu ka smanjivanju CO2 u atmosferi i vracanju na ranije vrednosti. Najbolji nacin za to po tvrdnjama naucnika uz smanjenje emisije je i sadnja suma tj. povecavanje procenta pokrivenosti planete sumama buduci da drvece u sebi skladisti ugljenik a oslobadja kiseonik.

(sreda, 18. sep 2019, 03:49) - anonymous [neregistrovani]

Dešavanja

sa ozonskim omotačem i ubrzane klimatske promene imaju istog uzročnika ali ne zavise jedno od drugog. Moguće je da je omotač zdrav a da temperatura raste, kao i obrnuto. Tako da je ovo "cogito" u naslovu pomalo pretenciozno.

(utorak, 17. sep 2019, 19:09) - anonymous [neregistrovani]

Cogito, ergo sum

Nema sumnje da su u pravu. Klimatski haos na planeti je u direktnoj suprotnosti sa iznenadnim poboljšanjem ozonskog omotača. U stvari, nikad nije bilo bolje i stvari se kreću u odličnom pravcu. Nema razloga za brigu, sve je pod kontrolom.