Svakog minuta u Amazoniji vatra proguta prašumu veličine tri fudbalska stadiona

Razarajući požari doveli su Amazoniju veoma blizu tačke od koje nema povratka. O tome zašto ova prašuma predstavlja "pluća sveta" i kakvo je stanje na terenu najbolje govori 15 brojki – koje nisu nimalo ohrabrujuće.

Iako pokriva samo jedan procenat Zemljine površine, Amazonija je dom za 10 odsto svih nama poznatih vrsta, a verovatno i mnogih koje još nisu otkrivene, upozorava Svetski fond za prirodu.

Amazonska prašuma se nalazi u Južnoj Americi i pokriva površinu od 5.500.000 kvadratnih kilometara. To znači da se više od polovine teritorije Zemlje koja je pod prašumom nalazi upravo u Amazoniji.

Čak 16 odsto kiseonika koji nastaje na kopnu stvara se u Amazoniji.

Ona pokriva teritorije devet država. Najveći deo nalazi se u Brazilu (60 odsto), slede Peru (13 odsto) i Kolumbija (10 odsto), dok ostatak dele Venecuela, Ekvador, Bolivija, Gvajana, Surinam i Francuska Gvajana.

U Amazoniji živi 33 miliona ljudi, ali i 390 milijardi drveća (oko 16.000 vrsta drveća postoji u ovoj prašumi).

Takođe, ona predstavlja dom za 420 autohtonih vrsta, 40.000 biljnih vrsta, 370 vrsta reptila.

Brazilski istraživački centar je objavio da su samo ove godine na ovoj teritoriji izbila 72.843 požara.

Statistika takođe pokazuje da je to porast broja požara od 83 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, to je i najveći broj požara otkako se meri njihov broj, dakle od 2013. godine.

Svakog minuta zbog požara nestane teritorija pod prašumom veličine tri fudbalska terena!

Na satelitskim snimcima koje je NASA objavila može se videti razmera ove katastrofe koja je kulminirala ovih dana i pokrenula proteste ekoloških udruženja. Dobila je i političku dimenziju kako na domaćoj sceni u Brazilu, tako i na globalnom nivou.

Juče je u borbu sa vatrom krenulo 44.000 brazilskih vojnika. Ovo je najznačajnija bitka u njihovim životima.

broj komentara 8 pošalji komentar
(ponedeljak, 26. avg 2019, 02:46) - anonymous [neregistrovani]

Одузимање живота

Амазон је немерљиво богстство дато целом човечанству.Тражити профит уништавајући Амазон је једнако тражењу профита у уништавању живота.Никакво опрадвање не постоји за мирно посматрање одузимања милијарди и милијарди живота.

(ponedeljak, 26. avg 2019, 00:23) - anonymous [neregistrovani]

Gde ste bili do sada?

Niko nema hrabrosti da javnosti iznese činjenice na sto. Odavno smo prešli prag povratka, odavde put vodi u nepoznatom pravcu.

(nedelja, 25. avg 2019, 23:26) - anonymous [neregistrovani]

Ostaće na "reagovanjima" i "osudama"

Bogate zemlje neće dati pare da se prašuma očuva

(nedelja, 25. avg 2019, 21:42) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Bar je osnovno osecanje solidarnost sa tim drzavama tim pre sto te amazonske sume kao i sibirske se ticu celog sveta.

(nedelja, 25. avg 2019, 21:34) - anonymous [neregistrovani]

Krokodilske suze EU

A zašto ta uvek brižna Evropa ne natera sve svoje članice da najmanje 50 % poljoprivrednog zemljišta pošume? Klima to svakako omogućava, a pošumljavanje bi dovelo i do hlađenja. Ali ne, za to neće ni da čuju. Uvek su oni ti koji treba i da krče šume i da koriste ugalj i da zagađuju zarad svog napretka, ali drugi ne smeju da imaju pravo na to isto. Licemerje bez kraja. I reaguju tek kada neko postane suviše veliki konkurent njihovoj proizvodnji. Da Afrikanci nađu načina da pretvore pesak u njive EU bi tako isto plakala i za tim peskom i pretila sankcijama, jer ne sme niko novi da se obogati na isti način kao što su i članice EU. Kao da su njihove njive nastale nekom magijom i da nikad nisu krčili šume. A inače, pluća sveta je Sibir, a ne Amazonija, ali Zapad ne dozvoljava da se u njihovim medijima Rusija po bilo kom pitanju pomene u pozitivnom kontekstu.

(nedelja, 25. avg 2019, 20:40) - anonymous [neregistrovani]

Amazon je predaleko

Nama ovde isto i da se sekiramo i da se ne sekiramo. Ne možemo ništa uraditi po tom pitanju. Da se potrudimo da kod nas nema nesavesnih ljudi i da ne dodje do požara.

(nedelja, 25. avg 2019, 20:05) - anonymous [neregistrovani]

Naivno

Nam pričaju o plućima planete da je to stvarno vredno već bi Bilderberg ovci sredili stvar

(nedelja, 25. avg 2019, 19:42) - anonymous [neregistrovani]

Pozar nije slucajan....

Svakodnevno se u Amazoniji sijece vrijedno drvo a onda se pali sikara da bi se formiralo poljoprivredno zemljiste.Ovog puta su ti planirani pozari izmakli kontroli i to svi znaju.Predsjednik Brazila Bolsonaro je donio odluke za "osvajanje" prasume i stvaranja novog plodnog tla. i zato mu drzave EU prijete sankcijama.Medjutim,ni ta EU,ni SAD,ni Kina i ostale drzave Azije ne cine dovoljno na smanjenju gasova koji idu u atmosferu i koje treba neutralisati ta prasuma u Amazoniji.
Dakle,trka za novcem planetu Zemlju vodi u katastrofu.Izgleda da covjek nije dostojan ove divne planete.