Živeti po zakonima prirode – Avanturistički festival u kanjonu Jerme

U kanjonu Jerme, nedaleko od Pirota, održava se drugi Avanturistički festival. Stotinak učesnika istražuje prirodu, pohađa umetničke i zanatske radionice i uživa u sportskim programima.

Legenda kaže da je Jerma krak mitološke reke Astreus, koji opstaje do danas. Mistifikaciji njenog kanjona doprineli su i tragači za zlatom, koji decenijama tumaraju, ne bi li pronašli zlatnu žilu.

Ono što nije legenda, jeste da je kanjon Jerme, jedno od najlepših prirodnih područja u Srbiji. Zato je i ideja Avanturističkog festivala pobeći iz urbanog grotla i, bar nekoliko dana, živeti po zakonima prirode.

„Odlučio sam da odem malo u prirodu, da dođem na svež vazduh i da se zabavim“, kaže Uroš Ljubojević koji je došao iz Beograda. 

„Pravimo kućice za ptice, za male neke, vrapce i tako“, rekao je Kosta Popović, takođe iz Beograda.

„Deci se ovo posebno sviđa. I samo kampovanje je za njih doživljaj, a tek kada imaju i neku animaciju, neke radionice, na kojima oni učestvuju, to im potpuno odvuče pažnju od telefona“, izjavila je, ispred Avanturističke mreže, Jelena Đorđević.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode, omogućili su učesnicima festivala upoznavanje flore i faune kanjona Jerme.

„Kanjon Jerme je prilično interesantan što se ornitofaune tiče. Nekada je to bilo mnogo bogatije u smislu nekih vrsta koje više nemamo, kao što su beloglavi sup, orao bradan, bela kanja. To su vrste koje su nestale. Mi očekujemo da se vrate, jer se s vremena na vreme viđaju neke od njih. Još uvek se populacije nekih ptica drže, pre svega mislim na sure orlove, na sive sokolove, na žutokljune galice“ ispričao je Ivan Medenica iz Zavoda za zaštitu prirode.

Za prave avanturiste izazov je ulazak u pećinu Vetrena dupka, koja krije tajnu o zakopanom blagu popa Martina. Vlaška i Greben planina čekaju planinare, a možda je dovoljna i lagana šetnja duž kanjona u kome reka, ptice i vetar prave simfoniju prirode.

broj komentara 0 pošalji komentar