Voda na Aljasci je toliko topla da ni ribe više ne mogu da izdrže

Aljaska je ovog leta bila na udaru nezapamćenog toplotnog talasa. Naučnici upozoravaju na uticaj klimatskih promena na riblji svet, jer su zabeležili brojne uginule primerke nekoliko vrsta aljaskog lososa.

Stefani Kvin-Dajvidson, direktorka ribarske komisije Jukon, rekla je za Si-En-En da je krajem jula povela grupu naučnika na ekspediciju duž reke Kojokuk, nakon što su je meštani upozorili na uginule losose. 

Izbrojali su 850 mrtvih lososa, mada su procenili da je ukupan broj verovatno veći četiri do 10 puta.

Tražili su dokaze o mogućem trovanju ili zaraženosti, ali ih nisu našli, a pošto se odumiranje poklopilo sa toplotnim talasom, zaključili su da je toplotni stres uzrok masovnog uginuća.

Kvin-Dejvidson, koja se navi naučnim radom osam godina kaže da „nikada ranije nije čula ni videla nešto slično“.

Inače, toplotni talas je jači nego što je bilo predviđeno. „Temperature vode dostigle su rekordne vrednosti istovremeno sa temperaturom vazduha“, kaže Sju Moger, koja se takođe bavi naučnim radom za Cook Inletkeeper.

Naučnici od 2002. godine prate temperaturu oko uvale Kuk, južno od Enkoridža i do sada, ona nije prelazila 24,5 stepeni Celzijusa. Ove godine 7. jula, dostigla je temperaturu od 27,5 stepeni. 

Mogerova je rekla da su ona i njen tim objavili studiju 2016. godine u kojoj su upozorili na uticaj klimatskih promena na temperature u rekama i potocima i Aljaske.

„Dešava se da ribe zato ne mogu sebi da obezbede dovoljno kiseonika ili energije koja im je potrebna za mrest, pa tako uginu“, objasnila je Mogerova.

Populacije lososa su pod dodatnim pritiscima, kao šti su ribolov, ali i orke kojima služe kao hrana. Sa manje raspoložive hrane, odnosno sa manjim brojem lososa, i same orke, koje su ugrožene, gube na brojnosti.

Prošle nedelje, iz Agencije za zaštitu životne sredine saopšteno je da se neće suprotstavljati projektu miniranja na Aljasci, koji potencijalno može da opustoši staništa lososa.

U aljanskom zalivu Bristol, svake godine beleže brojnost lososa. Godine 2016. zabeležili su dvomilijarditog lososa koji je ulovljen u vodama tog zaliva.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 18. avg 2019, 07:19) - V,V. [neregistrovani]

Laz je za njih istina

Nasi novinari su najveci lazovi,i klosari,gace skidaju za 100.evra.Napisace sta hoces...

(subota, 17. avg 2019, 23:23) - anonymous [neregistrovani]

Re: potpuna dezinformacija

A znaš li kada je i gde sezona mrešćenja lososa?
I kakav to problem svi komentatori imaju sa činjenicom da se u srpskom jeziku nekoristi ista reč za ovu ribu kao u engleskom?

(subota, 17. avg 2019, 21:14) - anonymous [neregistrovani]

Da ribe znaju pricati....

Da ribe znaju pricati ne bi se ovako lagalo o njihovom uginucu od toplote.Riba,u ljetnom periodu, instiktivno bjezi na vece dubine i nema problema.Ovaj pomor riba se desava zbog zagadjenja a drzava ne smije preduzimati istragu,tuziti firme koje zagadjuju rijeke jer bi se fabrike morale zaustavljati a rukovodstvo i radnici krivicno goniti.A,za svaku drzavu su vaznija radna mjesta i rad firme od nekoliko tona ribe i onda se to objasni narodu da je riba uginula od prevelike toplote sto je prica za malu djecu.Znam za takve slucajeve na americkom kontinentu i licno sam bio svjedok jednog takvog pomora riba gdje je sve fino zataskano pod izgovorom toplotnog udara.

(subota, 17. avg 2019, 20:21) - anonymous [neregistrovani]

potpuna dizinformacija

ja zivim na aljaski ovo nije istina, salamon koji dolazi u rijeke da se mrijesti cim izleze svoja jaja on umire

(subota, 17. avg 2019, 19:28) - anonymous [neregistrovani]

RE - upravo tako

na jednoj strani RTS pise o promeni klime i uginucu morskih zivotinja zbog otopljavanja , a na drugoj strani pisu kako se kenguri grudvaju u australiji ! pitam se da li je to nesto van vinkla !?
jeste naravno , ali ne zaboravite i ovu drugu stranu ! vec ste prenosili naucne dokaze , ispitivanja i posledice . nije realno da se narod lozi na kratke periode . idemo na duze staze ! Star Trek ! :)

(subota, 17. avg 2019, 19:01) - anonymous [neregistrovani]

Nije nego

U tekstu koji prenosite ko zna odakle, ima nekoliko yotalno suprotnih tvrdnji. Pevo pisete o globalnom zagrijavanju kao uzroku pomora lososa ili salmona kako se ovde zove, a onda pisete da ameri nece prestati sa miniranjem. reka gde je kanadska naucnica vodila ekspediciju protice kroz naseljeno podrucje ima puno vojnih porodica koje zive tu avanturista kojima je dosadio zivot u velikim gradovimaumetnika koji su tu dosli da stvaraju. Uopste nije bilo vruce leto kao sto pise u tekstu. Poznajem taj predeo jer sam ziveo tamo i cesto i sada pratim desavanja tamo. Bilo je normalno da smo se mogli kupati u reci u letnjem periodu. Nije to neka pustara nenaselena nego divno podrucje. Iz iskustva vam mogu reci da je nekada pre 30 40 god bilo i vrucih leta nego ovo ali ribe nisu crkavale od vrucine. Zgadjenje je u pitanju. Poz iz amerike