Pingvin veličine čoveka živeo na Novom Zelandu

Fosil pingvina veličine odraslog čoveka otkriven je na Južnom ostrvu na Novom Zelandu, saopštili su naučnici. Pronađeni fosilni ostaci ukazuju na činjenicu da je životinja bila visoka oko 1,6 metara i teška do 80 kg. Muzej „Kanterburi“,pingvina je nazvao „pingvin čudovište“, a životinja je dodata na spisak izumrlih novozelandskih životinjskih vrsta. Na njemu su papagaji, orlovi, slepi miševi i moa, ptica visoka 3,6 metara.

Džinovska morska ptica "crossvallia waiparensis", bila je 40 centimera viša i četiri puta teža od sadašnjeg carskog pingvina, najvećeg i najtežeg roda pingvina sa Antarktika.

Džinovski pingvin živeo je u paleocenu, pre 66 do 56 miliona godina.

„Ovo je jedna od najvećih vrsta pingvina koja je ikada pronađena“,izjavio je za Bi-Bi-Si, Pol Skofild, kustos muzeja. Takođe je dodao da je vrsta bila karakteristična za vode na južnoj polulopti.

Smatra se da su pingvini toliko porasli jer su veliki morski gmizavci nestali iz okeana, otprilike u isto vreme kada su nestali i dinosaurusi.

Trenutno najveća vrsta pingvina poraste do 1,2 metra visine.

Nožne kosti nove vrste otkrivene su prošle godine na lokaciji u Severnom Katenberiju i od tada ih analizira međunarodni tim naučnika.

„Ova lokacija je prilično jedinstvena, tu je korito reke urezano u liticu“ rekao je Skofild, prenosi Bi-Bi-Si.

Na tom mestu se pronalaze fosili još od 1980-ih, a za mnoga otkrića - poput ovog poslednjeg - zaslužni su amaterski paleontolozi.

Paleontolozi su saopštili da su na Novom Zelandu pronašli ostatke „Herakla“, džinovskog papagaja, koji je živeo pre 19 miliona godina.

 

broj komentara 0 pošalji komentar