Masivna solarna oluja opisana u drevnim asirskim tablama

Najstariji pisani zapisi o solarnoj oluji otkriveni su u drevnim asirskim tablama.

Nedavno analize pronašle su dokaze o izuzetno snažnoj solarnoj oluji, koja je rasula energetske čestice u tri prstena širom sveta negde oko 660 godine pre nove ere.

Imajući ovo u vidu, istraživački tim iz Japana i Velike Britanije zapitao se da li će možda o takvom događaju naći dokaze u drevnim astrološkim zapisima.

I bili su u pravu.

U 19. veku arheolozi su otkrili hiljade tabli iz doba Asirskog carstva u Mesopotamiji, u kojima su opisana primirja sa okolnim državama, astrološki izveštaji i brojne priče, uključujući Ep o Gilgamešu.

U astrološkim izveštajima zapisana su posmatranja planeta, kosmički fenomeni poput kometa i meteorita, kao i predskazanja.

Današnji stručnjaci pretražili su ovu kolekciju zapisa za određene svemirske događaje, posebno crvene svetlosne nebeske fenomene – kako bi izgledalo nebo posle solarne oluje, zbog interakcije Sunčevih čestica i Zemljine atmosfere.

Tokom istraživanja, objavljenog u Astrolodžikal džornal leters (The Astrophysical Journal Letters), pronađena su tri zapisa koja pominju slične fenomene – u jednom je opisan „crveni sjaj“, drugom „crveni oblak“ i treći izveštava o „crvenom nebu“.

Sve tri table na kojima se pominju fenomeni podudaraju se sa vremenskim okvirom – prva datira od 679. do 655, druga od 677. do 666. i treća od 679. do 670. godine pre nove ere.

Uprkos tome što bi se Asirija danas nalazila previše južno da bi mogla da primeti auroru, istraživanja su pokazala da je u vreme solarne oluje Zemljin severni magnetni pol bio mnogo bliži Bliskom istoku.

broj komentara 0 pošalji komentar