Slikanje nogama i moždane „mape stopala“

Umetnici koji slikaju nogama imaju „mape nožnih prstiju“ u mozgu. Skeniranjem mozga otkrivena su područja sa individualnim osećajem dodira, kada je reč o slikanju stopalima. Studija skeniranja mozga otkrila je neuronske „mape nožnih prstiju“ kod dve osobe koje stvaraju umetnost nogama.

Dvojica umetnika koji slikaju nožnim prstima imaju neobične „otiske“ neurona u mozgu.

Svaki pojedinačni nožni prst preuzima određenu teritoriju, stvarajući dobro organizovanu „mapu nožnih prstiju“, izveštavaju istraživači.

Smatra se da slična organizacija u mozgu ne postoji kod ljudi sa uobičajenom spretnošću nožnih prstiju.

Dakle, pronalaženje ovih specijalizovanih mapa približava naučnicima ideju koliko suptilno ljudski mozak oseća telo, pa i onda kada se tela i njihove mogućnosti veoma razlikuju.

„Ponekad bi vam neuobičajeni slučaj, čak i onaj veoma redak, mogao dati važan uvid u to kako stvari funkcionišu“, kaže neurolog Denis Šlapek sa Univerziteta u Notingemu u Engleskoj, koji nije bio uključen u studiju.

Veštine dvojice umetnika uključenih u studiju sigurno su retke.

Obojica su rođena bez ruku, a kao rezultat toga, oba muškarca se čvrsto oslanjaju na noge koje su toliko spretne da umetnici mogu njima da jedu pomoću pribora za jelo, da pišu i koriste računare.

Mozak sadrži mapu područja koja tretiraju senzacije iz različitih delova tela. Belika područja su, na primer, vezana za osetljivost prstiju i usana.

Do sada naučnici nisu imali mnogo sreće u preciznom otkrivanju područja ljudskog mozga koja reaguju na pojedinačne nožne prste.

Pomenuti umetnici koriste stopala na neobično vešt način, pa se istraživači pitaju da li njihov mozak može doživljavati prste drugačije.

Dvojica umetnika, zajedno sa još devet osoba bez specijalnih sposobnosti stopala, podvrgnuta su snimanju na magnetnoj rezonanci, dok je jedan od naučnika nežno dodirivao svaki njihov nožni prst.

„Za mnoge ljude područja mozga koja odgovaraju pojedinim nožnim prstima nisu odvojena“, kaže neurolog Dan Veselink sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Međutim, u mozgu umetnika pronašli cy vrlo različite lokacije za svaki njihov nožni prst.

Pri dodiru njihovih nožnih prstiju aktivirala su se pojedinačna, bliska područja u mozgu.

Istraživači još ne znaju kada se formira ta mapa u mozgu i da li intenzivni trening nožnih prstiju može omogućiti da se stvore mape nožnih prstiju u mozgu. 

broj komentara 0 pošalji komentar