U skladištu muzeja pronađena statua Aleksandra Velikog

Mermerna glava jednog od najvećih osvajača u ljudskoj istoriji pronađena je „u mračnom ćošku magacina“ Arheološkog muzeja u Veriji, u severnoj Grčkoj, saopštila je arheolog Angeliki Kotaridi iz grčkog Ministarstva kulture i sporta.

Pretpostavlja se da je skulptura nastala u 2. veku pre nove ere – znači, oko 200 godina nakon što je Aleksandar Veliki umro 323. g. p. n. e.

Arheolozi su skulpturu prvobitno pronašli u ruševinama jednog grčkog sela, odneli su je u skladište i odmah zaboravili. Kotaridijeva navodi da sve do sada niko u njoj nije prepoznao prikaz najslavnijeg grčkog vladara.

Tragovi vremena i nemara

Vršeći popis predmeta u skladištu, kustosi muzeja slučajno su primetili isklesanu glavu koja se krila između sanduka s keramikom. Kotaridijeva je navela da je „uprkos tragovima koje su na njegovom lepom licu ostavili vreme i nesavesnost, na skulpturi zapazila talasastu kosu i pogled u daljinu“, što su karakteristični atributi s kojima je predstavljan Aleksandar Makedonski u umetnosti.

Glava je tokom godina pretrpela oštećenja kao što je slomljeni nos. „Bila je posuta malterom jer je negde u 18. i 19. veku korišćena kao građevinski materijal, kao deo zida“, rekla je Kotaridijeva.

Delo se ističe i po tome što je tek treća antička predstava Aleksandra Makedonskog koja je pronađena u regiji Makedonije. Pošto je očišćena, arheolozi planiraju da je krajem 2020. godine izlože u Muzeju kraljevskih grobnica u Vergini.

 

broj komentara 0 pošalji komentar