Epohalno otkriće kod Aleksandrovca – pronađena još jedna Župska Venera!

Pola veka posle pronalaska tri monumentalne figurine Župskih Venera, na arheološkom lokalitetu Vitkovo pronađena je još jedna, po dimenzijama možda i najveća, za koju se procenjuje da je stara skoro 6.000 godina.

Boginja plodnosti od pečene gline koja pripada Vinčanskoj kulturi, odnosno periodu mlađeg neolita, otkrivena je poslednjeg dana zaštitnih istraživanja, zbog izgradnje lokalne kanalizacije.

Osim venere u istom iskopu pronađeni je žrvanj za mlevenje hrane, kao i ostaci peći, odnosno deo nekadašnjeg domaćinstva.

„Smatra se zapravo da je verovatno Vitkovačko polje religiozni centar Vinčanske kulture. Akademik Borisav Jovanović je rekao, da je lokalitet Vitkovačko polje pronađen pre Vinče, da bi se kultura svakako zvala Vitkovačka“, naglašava Sanja Crnobrnja Krasić, arheolog Zavičajnog muzeja Župe. 

Originali prethodno otkrivenih skulptura, Lady of Aleksandrovac, Venus de Župa i Madam de Vitkovo, koje su izlagane u Kopenhagenu, Londonu i Nici, čuvaju se u Zavičajnom muzeju.

S obzirom na to da od sedamdesetih godina nalazište u Vitkovu na 120 hektara nije istraživano, Župljani se nadaju da će ih najnovije otkriće još jednom dovesti u žižu svetske naučne javnosti i omogućiti podršku nadležnih institucija. 

broj komentara 16 pošalji komentar
(sreda, 14. avg 2019, 20:19) - Aleksandar [neregistrovani]

Vitkovacka boginja

Molio bih neupucene da se prvo edukuju pre nego sto pocnu da lupaju. Misle da je tacno ono sto su pisali papski pisari. Stvarno zalosno kako ne cenimo nista nase. Srbijo majko, ja te volim, neka crknu dusmani.

(sreda, 14. avg 2019, 10:27) - anonymous [neregistrovani]

Kritika

Bilo bi dobro da ovi što komentarišu, prvo savladaju osnove pravopisa. Nakon toga mogu da se bave naukom i sl.

(sreda, 14. avg 2019, 10:02) - anonymous [neregistrovani]

diplomski rad

ovo moj ujak pravio za diplomski pa kad nije polozio zakopao! Sad ovi nasli!

(sreda, 14. avg 2019, 10:00) - anonymous [neregistrovani]

Iiii?

Sto si bre tako negativan!?

(sreda, 14. avg 2019, 08:49) - anonymous [neregistrovani]

Srbi naj stari narod????????

Cosic je rekao da mi smo stvoreni da lazemo svijet. Ali da lazete sami sebe toje ludost. Vi ste dosli na Balkanu prije 1300 gocine. Sta imo vase ovde???

(utorak, 13. avg 2019, 22:25) - anonymous [neregistrovani]

Srbi narod najstariji?????

Izvinjavam se svima onima koji tvrde da su Srbi ovde prisutni pre ameba, ali me interesuje gde smo bili kada su Grci stvarali polise i demokratiju, Rimljani carstvo a Vizantinci [Romeji] nenadmasnu kulturu... a mi za sve to vreme nismo uradili nista... Trebalo nam je tolko vekova da se pojave neki Nemanjici i naprave drzavu i kulturu. Bas porazno za Srbe u tom slucaju - najstariji, a cekali toliko vekova da kazu nesto. Uvek me odusevljavaju oni koji vole da se busaju u prsa, a onda ispadne glupost. Ajde ljudi, raymislite logicki pre nego sto javno iskazete nesto!!!

(utorak, 13. avg 2019, 21:57) - anonymous [neregistrovani]

Necemo se izvuci ....

da bi mogli bez grehova .Zasluzili smo ,zasluzili dobro da ispostimo ,iskrvarimo ,ogladnimo ....to nam se i desava !

(utorak, 13. avg 2019, 18:06) - anonymous [neregistrovani]

Обесишљавање

Ови наводи само сведоче какве глупости ми данашњи лупетамо! Боже има ли те!??

(utorak, 13. avg 2019, 17:42) - anonymous [neregistrovani]

Srbi

Najstariji narod!

(utorak, 13. avg 2019, 17:12) - Srboljub Petrovic [neregistrovani]

Pojasnjenje

Davno pokojni akademik Borislav Jovanovic, poznatiji medju kolegama kao Bora Cvarak, je imao vrlo licne razloge za takvu ogorcenu tvrdnju, jer su ga prethodno udaljili sa istrazivanja Vince. Nazalost. A vincanskih figurina ima na stotine, te ovo nije ni u kom slucaju "epohalno otkrice". Narocito ne treba takve izjave da daje neko ko je diplomirao na srednjovekovnoj arheologiji i ne bavi se uopste praistorijom.