Petnica privlači polaznike sa svih kontinenata

Letnji programi u Istraživačkoj stanici Petnica su u punom jeku. Međutim, ono što ovo leto razlikuje od prethodnih, jeste rekordan broj studenata iz inostranstva.

Zbog posebnog načina rada i uslova Istraživačka stanica Petnica postaje sve prepoznatljivija na međunarodnoj mapi naučno-obrazovnih programa. To se potvrđuje i ovog leta kada je više nego ikada stranih polaznika u Petnici.

„Upravo smo ispratili Međunarodnu studentsku školu astrofizike i kosmologije. Pre toga je bila Škola moderne lingvistike, nastavljamo sa mašinskim učenjem koje je u toku, a organizovno je u saradnji sa Majkrosoftom. Leto završavamo sa dva specijalizovana programa iz istraživanja u oblasti bioloških i biomedicinskih nauka, takođe namenjenih studentima. Pored toga i naša 15. Međunarodna škola nauke koja je namenjena malo studentima, malo starijim srednjoškolcima i ona je uspešno završena. Ovog leta imaćemo prilike da ugostimo oko 250-300 ljudi iz preko 30 zemalja sveta i to će biti lepa prilika i za sve one koji u Petnicu dolaze da razmenjuju iskustva i da mnogo toga nauče“, objasnio je programski direktor Petnice Nikola Božić.

Među srednjoškolcima u Petnici ima i oko 20 odsto polaznika koji su iz zemalja bivše Jugoslavije.

„Naši redovni programi namenjeni učenicima srednjih škola su u toku, laboratorije su ispunjene do poslednjeg mesta, rade na svojim malim naučnim projektima koje su osmišljavali tokom cele godine“, naglasio je Božić.

Kroz Istraživačku stanicu Petnica do sada je prošlo oko 50.000 polaznika.

broj komentara 0 pošalji komentar