„Kaspijsko morsko čudovište“ trune u luci, a moglo bi i da vaskrsne

Nekadašnji ponos sovjetskih oružanih snaga, ekranoplan klase „lunj“ osmišljen kao „leteći brod“ koji lebdi nekoliko metara iznad površine vode, danas trune u luci grada Kaspijska.

Sovjetsko vojno rukovodstvo posvetilo je veliku pažnju projektovanju i razvoju ekranoplana, za koje se smatralo da će dati veliku prednost i mobilnost u eventualnom sukobu.

Ekranoplani nisu avioni niti hoverkrafti već su kategorizovani kao brodovi. Međutim, kreću se na veoma poseban način.

Oni se kreću „lebdeći“ nekoliko metara iznad vode pomoću površinskog potiska – otpora vazduha koji krila stvaraju u odnosu na površinu.

„Lunj“ klasu ekranoplana pokretalo je osam mlaznih motora „kuznjecov NK-87“ od kojih je svaki proizvodio 127 kilonjutna potiska.

Telo je bilo oblika uobičajenog za sve hidroplanove sa velikom pločom na dnu, koja se služila da mu omogući da „odskoči“ pred poletanje.

Sa krstarećom brzinom od 550 kilometara na čas, „lunj“ je bio veoma pokretan i omogućavao pokrivanje velike površine za relativno kratko vreme.

Leteća raketna krstarica

Osim brzine, prednost ekranoplana u odnosu na konvencionalne brodove bila je niske visine letenja bio gotovo nevidljiv za radare, a pošto nije bio uronjen u vodu, ni dubinske mine nisu predstavljale pretnju po njega.

Namenjen je bio površinskom pomorskom ratovanju, a bio naoružan sa šest lansera „P-270 moskit“ krstarećih protivbrodskih raketa.

Nije bio bez svojih mana, doduše. Kao i svi ekranoplani, nije mogao da leti iznad neravne površine, tako da je zavisio umnogome od vremenskih uslova i mirnoće mora. Manevarske sposobnosti su im veoma ograničene, a nisu mogli biti dodatno oklopljeni jer ne bi mogli da uzlete.

Jedini primerak koji je ušao u službu bio je „Md-160“, popularno nazvan i „Kaspijsko morsko čudovište“, 1987. godine. Iz upotrebe je povučen krajem devedesetih godina, i od tada trune u Kaspijsku.

Vaskrsavanje ekranoplana

Modernija verzija, nazvana „orlan“ (orlić), nalazi se u planu razvoja novog državnog programa naoružavanja od 2018. do 2027. godine.

Zamenik premijera Jurij Borisov najavio je 2018. godine da se planira izgradnja prototipa.

„Državni program naoružavanja uključuje i istraživanje i razvoj 'orlana', kao i njegovo unapređivanje, a to prvo podrazumeva konstrukciju prototipa koji će biti naoružan raketama“, rekao je Borisov.

Novom ekranoplanu namenjena je uloga zaštite severne morske rute gde je vojna i civilna infrastruktura slabo branjena.

Takođe, preduzimaće misije patroliranja, transportovanja i spasavanja na moru.

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 26. jan 2020, 01:48) - anonymous sasa [neregistrovani]

Prevaziđeno!

A i verovatno bi bila laka meta za dronove!

(nedelja, 26. jan 2020, 00:31) - Bagzi [neregistrovani]

idea

na ovom sistemu leta napraviti putnicki avion i to da leti Njuork-London prava stvat samo ga usavrsiti ga jos malo prava stvar.

(subota, 25. jan 2020, 21:02) - anonymous [neregistrovani]

@Aha bas tako

Русија можда није највећа војна сила али има кинџал који је неухватљив за било чију ПВО као и најбољу сопствену ПВО, најбољи тенк на свету, и најбоље ловце на свету. Тако да, та сила за коју Ви навијате мало није више тако доминантна као некада.

(subota, 25. jan 2020, 20:59) - anonymous [neregistrovani]

re: aha bas tako

Da su Rusi proizvodjaci magle u oblasti naoruzanja, odavno bi ih NATO napao i pocepao na mnogo manjih drzavica. Ovako se oblizuju naokolo kao maca oko mleka, ali niko nema hrabrosti da udje u tu maglu.

(subota, 25. jan 2020, 20:45) - anonymous [neregistrovani]

bravo

mora da si ti kupio malo te ruske magle pa znaš.

(subota, 25. jan 2020, 20:20) - anonymous [neregistrovani]

Aha, bas tako

E pa bas je tako. Rusi su imali raketne motore tri puta jaca od Nasinih, i to pre vise od 30 godina. Prodali nasi da se oni "duvaju". Ciolkovskij je prvi koji je izmislio raketu od 3 stepena na tecno gorivo. Dokumenti koji su nacisti ukrali , nadjeni su u bunkeru Von Brauna.

(subota, 25. jan 2020, 19:39) - anonymous [neregistrovani]

@Aha, bas tako

Prvo, ovo nisu razvijali Rusi vec Sovjeti. Drugo, Rusi ne prodaju maglu ako vec ne znate Rusija je drugi najveci izvoznik oruzja i vojne opreme u svetu. Jos Rusi nikom ne prete i ne ucenjuju ga da mora da kupi njihovo oruzje ( kao sto rade Ameriaknci). To vam samo govori o kvalitetu ruskog oruzja i vojne opreme.

(subota, 25. jan 2020, 19:17) - anonymous [neregistrovani]

Prodavanje magle... trla baba lan ceo dan

@Aha, bas tako
Sa budzetom of 1/10 od Americkog mnogo vise magle prodaju nego Amerikanci.... hahaha... Magla koju Amerikanci prodaju je kolicinski manja ali 10x skuplja....

(subota, 25. jan 2020, 18:24) - anonymous [neregistrovani]

Aha, bas tako

Rusko fantaziranje i bajke ! Kada bi se po njima merila snaga onda bi oni bili daleko najveca velesila a ovako su daleko najveci proizvodjaci 'magle'