Deset milijardi evra ulažu u najveću vetrofarmu na svetu

Kod obale Jorkšira u Velikog Britaniji planira se izgradnja najveće vetrofarme na svetu u koju će biti uloženo više od 10 milijardi evra.

Ogromna vetrofarma u stvari će biti sastavljena od tri „manje“, a investitori i izvođači radova tvrde da će moći da napaja 4,5 miliona britanskih domova.

Radovi će početi u januaru naredne godine, a prve turbine u vetrenjačama proizvešće struju 2023. godine.

Tvrdi se da će projekat stvoriti hiljade novih radnihe mesta i da će biti lociran oko 130 kilometara udaljenosti od obale Istočnog Jorkšira.

Tri vetrofarme "Creyke Beck A", "Creyke Beck B" and "Teesside A". Proizvodiće struju, koja će biti prebacivana na dve obalske lokacije – Tisajd i Kotinghem.

Energetska firma SSE i njen norveški partner „Ekvinor“ navode da će uložiti 10,2 milijarde evra (devet milijardi funti).

„Potpuni razvoj Dodžer Benka sastojaće se od industrijske vetrofarme u srcu Severnog mora i igraće veliku ulogu u britanskim ambicijama iskorišćavanja snage vetra i dolaženja do nultog nivoa emisije štetnih gasova“, istakao je Eldar Setre, izvršni direktor „Ekvinora“.

Tri farme imaće najmanje 630 „Simensovih“ turbina na visini od 190 metara.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 25. sep 2019, 00:42) - anonymous [neregistrovani]

Totalna ludost

Ovo je ludost koja void ka ekoloskoj katastrofi. Platicete jos vise da ih skinete.

(ponedeljak, 23. sep 2019, 14:08) - anonymous [neregistrovani]

Izvin'te da pitam...

... da li vetrenjače smetaju vetru da se kreće kud se kretao vekovima? Ako ga zaustavljaju vetrenjačama u donjem sloju toposfere, da li će on promeniti pravac i smer?

(ponedeljak, 23. sep 2019, 12:18) - anonymous [neregistrovani]

Енергетика

Ноћна мора за компаније попут шела, газпрома и росњефта.

(nedelja, 22. sep 2019, 22:43) - dejan [neregistrovani]

eh al smo mi pametni

naravno, evo ga odmah razmisljanje procesnog Srbina, koliko ce tu neko da zaradi
Ne nego ce da se bave ovime za dzabe, neko ce i smece da vam reciklira za dzabe, samo da se vas najveci strah ne ostvari , a to je da neki investitor ne zaradi !
pa sve je bolje od sagorevanja uglja i smeca na deponiji

(nedelja, 22. sep 2019, 12:43) - anonymous [neregistrovani]

Svaka čast

to bi trebala i Srbija da radi i da bude među prvima u primeni novih, korisnih i tehologija koje obezbeđuju primat u svetu a osim toga su i čiste i ne zagađuju prirodu i biosferu.

(nedelja, 22. sep 2019, 09:46) - anonymous [neregistrovani]

пропала инвестиција

Пропашће им та инвестиција јер ће људи да купују своје ветротурбине, које ће куповати од наше фирме Подухват, које ће производити електричну енергују по далеко нижој цени од оне која ће Британцима бити предложена од стране власника тих ветропаркова. Претпостављам да ће се многи можда смејати овом коментару али најслађе се смеје онај који се последњи смеје. Многи су се смејали и Николи Тесли, и данас му се многи смеју али долази време када ће он бити најпоштованији човек који је живео на овој планети.

(subota, 21. sep 2019, 23:21) - anonymous [neregistrovani]

Da se kladimo

Ima to da košta 15-20 milijardi, a napraviće haos i u podvodnom biljnom i životinjskom svetu.

(subota, 21. sep 2019, 23:17) - anonymous [neregistrovani]

Ovako

To je neko smislio da bi zaradio, kakvi sta drugo.Investiraju(banke)10 milijardi , Imate 4.5 miliona potrosaca mesecno, po recimo 70 E mesecno, znaci 3.78 milijardi prihoda godisnje. Bankarska racunica!

(subota, 21. sep 2019, 13:09) - Маторац [neregistrovani]

Истина

Производња магнета који се користе у ветрогенераторима толико је прљава да вишеструко надмашује корист од "зелене" енергије.