Ruska plutajuća nuklearka zaplovila prema novom arktičkom domu

Prva plutajuća nuklearna elektrana, osmišljena i napravljena u Rusiji, započela je put preko Severnog ledenog okeana do Čukotke, gde će obezbeđivati električnu energiju u zabačenom sibirskom regionu.

Tokom specijalne ceremonije, jedinstveno plovilo nazvano „Akademik Lomonosov“, isplovilo je iz Murmanska ka arktičkom lučkom gradu Peveku, udaljenom više od 6.000 kilometara od Moskve.

„Akademik Lomonosov“ i pomoćni brodovi će stići do svog odredišta do kraja septembra, u zavisnosti od vremenskih uslova. Postrojenje i reaktori će početi da rade do kraja godine.

Čukotka je jedna od najizolovanijih regiona u Rusiji sa veoma okrutnim vremenskim uslovima, koji sprečavaju gradnju konvencionalnih elektrana. Nova elektrana će obezbeđivati neophodnu energiju za lokalno stanovništvo, kao i za privredu, pre svega bušotine za naftu i prirodni gas.

Elektrana u sebi ima dva reaktora „KLT-40S“, svaki snage 35 megavata.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 25. avg 2019, 15:33) - anonymous [neregistrovani]

@Recikliranje nuklearnog otpada..

Kako se to reciklira nuklearni otpad? I koja to zemlja radi? Gde si to čuo i video.
A ako znaš način, Nobel je garantovano tvoj.

(nedelja, 25. avg 2019, 15:26) - anonymous [neregistrovani]

Re: Recikliranje nuklearnog otpada..

Buđenjeeee!
Alo, dokle ćete kraj druge decenije 21 veka upoređivati sa 80-im godinama prošlog veka? i Još kad je u pitanju tehnilogija. A pećinske ljude niste uzeli u obzir?
Daj, probudite se malo, u kom vremenu ste još uvek. Ovo je 2019. Ni nalik na ono što je vama u glavi.

(nedelja, 25. avg 2019, 14:21) - anonymous [neregistrovani]

recikliranje nuklearnog otpada..

Celom svetu je poznato kako Rusi to rade. Pogledaj Cernobilj ,ili potapljanje u okeanu.Zagadjivaci prvog reda.Stalno nesto potope u moru kao da more moze sve progutati,jer nemaju tehnologiju za reciklazu opasnih tvari.

(nedelja, 25. avg 2019, 14:09) - anonymous [neregistrovani]

Re: ...

Pokretni Cernobil !

(subota, 24. avg 2019, 15:34) - anonymous [neregistrovani]

Занимљиво

Живо ме занима коју врсту користе и како обезбеђују хлађење. Ех, да нисмо одмах кренули да правимо бомбе паметном употребом атомска енергија би могла да буде искоришћена на много суптилније и мање опасне начине. Ово данас је практично рециклирање материјала заосталог после прављења атомских бомби. Али ето један технолошки изузетак.