"Fejsbuk" lansira novu kriptovalutu

Naredne godine na tržište kriptovaluta ući će i „Fejsbuk“, koji planira da primeni digitalni platežni sistem u nekoliko desetina zemalja u prvom kvartalu 2020. godine.

Probni period nove kriptovalute, koja se interno naziva Global kojn, trebalo bi da počne krajem ove godine.

„Fejsbuk“ želi da stvori digitalnu valutu koja će obezbediti korisnicima pristupačan i siguran način da plaćaju, bez obzira da li imaju račun u banci.

Tehnološki džin obelodaniće više detalja tokom leta, a Bi-Bi-Si prenosi da su stručnjaci kompanije već razgovarali sa guvernerom Centralne banke Engleske, Markom Karnijem, kao i sa ljudima iz Trezora SAD.

„Fejsbuk“ je takođe u pregovorima sa firmama za transfer novca, poput „Vestern juniona“, kako bi omogućio ljudima bez bankovnih računa da šalju i primaju njovu valutu.

Time se, kako navodi Bi-Bi-Si, „Fejsbuk“ nada da će poremetiti postojeće mreže rušeći finansijske prepreke, takmičeći se sa bankama i smanjujući troškova korisnicima.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 25. maj 2019, 15:24) - anonymous [neregistrovani]

vuk

Mnogi koncepti se menjaju. Banke nisu postojale oduvek, cak ni novac nije postojao oduvek. Kompanije poput Fejsbuka odavno su prevazisle drzave i po bogatstvu i po uticaju na citav globalni poredak. Digitalne valute zaobilaze citav bankarski sistem,samim tim i placanje usluga, ali i kontolu prihoda.Nije Fejsbuk naivan.

(petak, 24. maj 2019, 15:50) - Маторац [neregistrovani]

Питање

На шта ће све то да личи: "...како би омогућио људима без банковних рачуна да шаљу и примају нову валуту." Морам поново да прочитам књигу Момора Булатовића "Невидљиви ланци".