Evropska komisija hoće mesečne izveštaje o lažnim vestima od „Fejsbuka“, „Tvitera“, „Gugla“?

Od platformi društvenih mreža među kojima su „Fejsbuk“, „Tviter“ i „Gugl“, Evropska komisija planira da traži izveštaje na mesečnom nivou, sve do maja kada se održavaju izbori za Evropski parlament, izjavila su dvojica zvaničnika Evropske unije za evropski „Politiko“.

Neimenovani zvaničnici su, kako se navodi, naveli da će izveštaji biti u vezi sa „ruskom kampanjom dezinformisanja“, a da je taj poziv deo „akcionog plana“ vezanog za lažne vesti koji će biti predstavljen u sredu.

„Fejsbuk“ i druge društvene platforme biće pozvani da podnose izveštaje od januara do maja, rekao je jedan od zvaničnika.

Evropska komisija planira i da objavi te izveštaje kako bi podigla svest evropskih glasača o tome kako inostrani akteri pokušavaju da utiču na njihov glas.

Taj plan koji će biti iznesen u sredu će istaći, kako se navodi, Rusiju kao zemlju koja je u više navrata napravila takav prestup koristeći sistematske kampanje dezinformisanja velikog obima.

U izveštajima ovih kompanija, biće i podataka o tome kako oni obeležavaju političke oglase kao i koliko lažnih naloga i „bot“ naloga oni identifikuju i ugase.

Među kompanijama od kojih će biti zahtevan mesečni izveštaj trenutno se nalaze i „Tviter“ i „Mozila“.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 04. dec 2018, 20:23) - anonymous [neregistrovani]

Znaci kataklizma

je neizbezna, definitivno su izgubili i poslednji molekul razuma i srljaju pravo u tiraniju i diktaturu. Ko ce zeleti da zivi u toj i takvoj Evropi tj EU ? Gospode spasi i sacuvaj !