Lansiran kineski „Most od svraka", ključni korak ka tamnoj strani Meseca

Kina je lansirala u svemir relejni satelit koji će olakšati komunikaciju kontrolora na Zemlji sa lunarnom misijom koja bi kasnije ove godine trebalo da spusti svemirsku letelicu na tamnu stranu Meseca.

AP prenosi da je kineski Nacionalni astronautički biro na sajtu objavio da je satelit „Čuećijao“, odnosno „Most od svraka" nazvan tako po drevnoj kineskoj narodnoj priči, upućen u svemir pomoću rakete „Dugi marš – 4C" iz centra za lansiranje satelita Sičang u jugozapadnu pokrajinu Sečuan.

Agencija navodi da se Kina nada da će postati prva zemlja koja će izvesti meko spuštanje sonde na dalju stranu Meseca, koja je poznata i kao tamna strana zato što je okrenuta suprotno od Zemlje i relativno je nepoznata.

Sinhua je prenela da je menadžerka projekta Džang Lihua izjavila da je ovo lansiranje „ključni korak“ u misiji koja i dalje mora da prevaziđe druge izazove, poput višekratnog prilagođavanja sopstvene orbite, kako bi „zakočila“ u blizini Meseca i iskoristila njegovu gravitaciju.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 24. maj 2018, 14:09)
Srđan [neregistrovani]

Na toj strani Meseca su ruine velikih gradova vanzemaljaca

Na tamnoj strani Meseca su ruine velikih gradova vanzemaljaca, koga to zanima može naći slike na Google-u ili video zapise na Youtube-u. Vanga je rekla da nam 90% onoga što su kosmonauti videli na Mesecu - nisu saopštili, tj. rekli.

(ponedeljak, 21. maj 2018, 22:29)
anonymous [neregistrovani]

Tamna strana nije tamna

Jednako je osvijetljena kao i ona koju mi vidimo jer je stalno okrenuta prema nama.
Rusi su jos prije pedesetak godina napravili atlas i te strane koja nije okrenuta prema Zemlji. Nadjite na internetu.
Astronomi bi voljeli da na tu stranu postave teleskop, jer je dobro zaklonjena od zracenja I refleksija sa Zemlje.

(ponedeljak, 21. maj 2018, 16:22)
anonymous [neregistrovani]

Odgovor na: Ako se sva nebeka tela vrte oko svoje ose...

Kada čovek nešto ne zna dobro je da pita, ali ipak ... prethodno bi trebao da se malo potrudi da sam nađe odgovor. Ipak je ovde reč o gradivu iz osnovne škole.
Sila akcije i reakcije deluje i u vakuumu.
Takozvanu tamnu stranu meseca na zemlji ne vidimo, jer su brzine rotacije meseca oko svoje ose i oko zemlje sinhronizovane tako da mi zbog toga sa zemlje možemo da vidimo samo jednu i uvek istu stranu.

(ponedeljak, 21. maj 2018, 16:02)
Ja Sam [neregistrovani]

Rotacija

Mesec nije uvek na istoj strani okrenut kad zemlji. Jako lagano mozes da proveris to na vecer. Uzmes durbin/dvogled i gledas pa uporedjujes svaki dan za mesec dana i videces da nije UVEK ista strana.

(ponedeljak, 21. maj 2018, 15:30)
anonymous [neregistrovani]

Ako, ako...

Neka idu da vidimo da li su istinite priče da na "tamnoj" strani Meseca vanzemaljci imaju svoje baze iz kojih doleću na Zemlju.

(ponedeljak, 21. maj 2018, 15:17)
anonymous [neregistrovani]

Ako se sva nebeka tela vrte oko svoje ose...

kako onda dolazi do toga da je mesec uvek istom stranom okrenut prema zemlji? !!??
Znaci li to da je "veza" mesec-zemla na mesecu "cvrsta" a na zemlji "klizeca".
Imao bih jos jedno pitanje na koje jos nisam nasao odgovor:
-ako se svemirske rakete i druga tela koja je covek napravio u vazduhu krecu i usmeravaju tj upravljaju silom potiska koju stvaraju motori u tim telima, kako se onda kontrolise kretanje tih tela u bezvazdusnom prostoru. Mislim na sile AKCIJE i REAKCIJE. Po zakonu sila akcije i reakcije, sile reakcije se u vakuumu ne mogu pojaviti sto bi znacilo da ce se pomenuta tela kretati bez kontrole, a sto ipak nije slucaj.

(ponedeljak, 21. maj 2018, 13:36)
anonymous [neregistrovani]

Od kada...

su Ameri sleteli na Mesec(?),sve je postalo tamno i na Zemlji kao i na Mesecu ....Mesecina bato.

(ponedeljak, 21. maj 2018, 12:00)
slavko [neregistrovani]

Tamna strana Meseca

ne postoji nego postoji jedino ona strana Meseca koja se sa Zemlje ne vidi jer je uvek okrenuta u suprotnom pravcu. Ali i na nju sije sunce baš kao i na "svetlu" stranu Meseca. Dakle i "svetla" i "tamna" strana poznaju svoj dan i svoju noč jedino što mi sa Zemlje dan na "tamnoj" strani nikada ne vidimo. To je daklje za Zemlju nevidljiva a ne tamna strana Meseca. Tek toliko da ljudi ne misle kako če Kinezima trebati jake lampe...

(ponedeljak, 21. maj 2018, 12:00)
anonymous [neregistrovani]

ne nikako

Nemojte da idete na tamnu stranu meseca, tamo ima strašnih stvari!