Stiže nova „koža“ iz „Adidasa“

Fudbaler Barselone Luis Suarez, NBA zvezda Demijan Lilard i košarkašica Njeka Ovgumike nalaze se među prvim sportistima na svetu koji dobijaju novu „kožu“. Ona je plave ili tamnobraon boje, prianjaće uz postojeću, i omogućiće im da se tokom treninga i takmičenja osećaju udobnije i da ostvaruju bolje rezultate na terenu.

Ova „revolucija“ je deo tehnološkog ostvarenja kompanije „Adidas“, koja je u saradnji sa američkom agencijom za svemirske programe Nasa stvorila najmodernije sportsko odelo, „alfaskin“.

Projekat na kom se godinama radilo u laboratorijama širom sveta usavršen je uz upotrebu tehnologije „Aramis“, kojom je Nasa istraživala spoljašnje delove svemirskih letelica. Reč je o 3D mapiranju objekata, uz pomoć kamera i senzora koji se pomeraju i sakupljaju informacije brzinom od čak 500 frejmova po sekundi.

Inženjeri „Adidasa“ su to iskoristili za „skeniranje“ sportista, kada su se merili njihovi pokreti, analizirao svaki detalj i stvoren je proizvod kojim se ponose.

„Osećaj kada navučem 'alfaskin' je isti kao kada vezujem pertle na kopačkama pre izlaska na teren. To me fokusira na ono što me čeka i spreman sam da pružim maksimum“, rekao je Luis Suarez, urugvajski napadač iz redova Barselone.

Najveći napredak u odnosu na ranije slične proizvode je u najmodernijem kinetičkom dizajnu, koji eliminiše šavove, trenje ili bilo šta što može da omete sportiste tokom pokreta. Praktično, koža i ovo sportsko odelo postaju jedno. Pritom, o inovativnosti govori i podatak da je u izradi materijala uključena specijalna vrsta tkanina sa titanijumom i 3D aluminijumskim sferama koje hlade telo i održavaju optimalnu temperaturu.

„Kada nosim 'alfaskin', osećam se kao da nosim odelo superheroja i kao da mogu da uradim sve što poželim na terenu“, istakao je Demijan Lilard, bek NBA kluba Portland trejlblejzers.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 13. jan 2018, 12:25)
anonymous [neregistrovani]

... ovo je jos dobro....

... sta mislis da su smisli neke super stitnike za zube, pa da ih se Suarez dokopa....

(subota, 13. jan 2018, 10:26)
anonymous [neregistrovani]

Fudbale, fudbale....

U današnjem fudbalu najmanje ima fudbala!

(subota, 13. jan 2018, 02:26)
Handsome GG [neregistrovani]

New skin

Sa novom opremom postizu bolje rezultate u plivanju li ne i u fudbalu.

(petak, 12. jan 2018, 23:08)
Srboljub Petrovic [neregistrovani]

Bitna je igra

Zasto nisu opisani i efekti koje ovo fabulozno otkrice (u domenu donjeg vesa) ima u intimnim predelima tela? Hladi li npr. i testise? Nego puste tako "buvu" preko poznatih faca i onda narod trci da nabavi te "genijalne" izume za skupe novce. Ko je svojevremeno bos majstorski "pikao fucu" na travnatoj livadi ili pesku plaze, tesko da ce se pomamiti za ovom novokomponovanom kosmo-turbo-trenerkom.

(petak, 12. jan 2018, 20:49)
anonymous [neregistrovani]

Šta, i ja sad da vam poverujem za ovu vest

Super heroj, samo još da poleti.