Japanci žele da naprave svemirsku solarnu farmu

Zemlja izlazećeg sunca želi da svoje probleme sa energijom prebrodi gradnjom ogromne solarne farme u svemiru. Energija bi se na Zemlju prebacivala u vidu mikrotalasa.

Solarna energija nije široko prihvaćena, pre svega zbog neefikasnih panela i visokih troškova njenog prebacivanja u električnu. Ali naučnici smatraju da bi energija dobijena u svemiru mogla da bude daleko isplativija.

Ukoliko japanska agencija za istraživanje uspe u svojoj nameri, sakupljanje solarne energije u svemiru moglo bi da postane stvarnost.

Japanska agencija planira da napravi komercijalni sistem sakupljanja solarne energije snage jednog gigavata.

Susumu Sasaki, japanski profesor, potvrdio je da agencija takođe namerava da u tokijskom zalivu napravi ostrvo dugačko tri kilometra.

Na ostrvu će biti postavljeno pet milijardi antena koje će mikrotalasnu energiju pretvarati u električnu.

Mikrotalasi bi bili emitovani ka ostrvu sa nekoliko ogromnih solarnih kolektora koji bi se nalazili 36.000 kilometara iznad Zemlje.

„I tehnološki i sociološki faktori podstakla su naše napore ka razvijanju tog sistema. Što se tehnologije tiče, najnoviji napredak u bežičnom prebacivanju omogućilo nam je koordinisanje antena kako bismo slali precizne zrake preko velikih razdaljina“, objašnjava Sasaki.

Istovremeno, povećana društvena zabrinutost u vezi sa klimatskim promenama dodatno nas obavezuje da tražimo alternative fosilnim gorivima u nuklearnoj energiji.

Još jedan projekat je napravljen, a po njemu bi trebalo pokriti Mesečevu površinu sa solarnim pločama, koje bi se prostirale u dužini od 11.000 kilometara duž Mesečevog ekvatora.

Energija bi se zatim takođe mikrotalasima prebacivala u zemlje kojima je potrebna. Taj projekat bi svake godine mogao da proizvede 15 teravata struje.

broj komentara 15 pošalji komentar
(subota, 03. maj 2014, 17:25) - anonymous [neregistrovani]

Voda

Necemo je ni mi jednog dana imati ukoliko ne bude ovakvih i slicnih projekata.

(petak, 02. maj 2014, 04:15) - anonymous [neregistrovani]

Loptica

Sve je to lepo i bajno, dok se neki naucnik ne zezne pa ne polomi ovu lopticu sto se zove Zemlja. Samo nema druge da kupi.... Da je nama Tesle, ne bi nam trebali Japanci i Amerikanci, nego mi njima. Ma ko nas pita, bitno je da 1.maja rostiljamo umesto da radimo... Vlada radi prvi maj, a ceo narod odmara. Lopatu u sake, zavrnimo rukave pa da radimo nesto sa ovom zemljom i naukom vise!

(petak, 02. maj 2014, 03:10) - anonymous [neregistrovani]

Pomislih...

Kad sam pročitao kakvih sve komentara ovde ima pomislio sam da je srednji vek. Pa se setih da tada nije bilo interneta. Ali, očigledno je da je iz Srbije sve pametno pobeglo kad se ovakvi komentari pojavljuju na javnom servisu.

(petak, 02. maj 2014, 01:22) - anonymous [neregistrovani]

Veliki

Ce nas istrebiti ako budu zedni nema tu mnogo nauke i ljudskiih i medjunarodnih prava Јa se bojim jer moze da nas krene da zivimo bolje i preko noci sve da ode u drugom smeru,tacno ako ce nam nesto doci glave to ce biti pijaca voda ptanje vremena.

(petak, 02. maj 2014, 01:13) - anonymous [neregistrovani]

bRAVO

Znaci opet cemo mi da nastradamo jer imamo dosta pijace vode...

(petak, 02. maj 2014, 00:53) - anonymous [neregistrovani]

pitanje za razmisljanje

Sta je bitnije?
Dal je bitnije zagrejati sobu ili dvoriste?
E upravo zbog toga,sto nam sobe i kuce,nemaju dobru termoizolaciju,toplota odlazi iz kuce i greje sve vise i vise dvoriste,a mi trosimo sve vise i vise energije za dobijanje toplote.
To se zove rasipanje energijom i parama i globalno zagrevanje zemlje.
To sto ce oni sa Meseca ili neke tacke iz svemira slati bezicnim putem enegiju na zemlju,isto mu dodje.
Boljom termoizolacijom i jos nekim resenjima sto ne bi sad izneo stedi se na energiji i parama,i smanjuje se globalno zagrevanje.
Medjutim zbog potrebe za vise para,novca,naucnici za kapitalsite izmisljaju razne ideje i tehnologije,sto skuplje,bolje

(petak, 02. maj 2014, 00:05) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Svaka ti cast za komentar,dok neko nema za vode ovi se igraju tehnologijama,blizi se smak sveta,predznak sudnjeg dana !!

(četvrtak, 01. maj 2014, 23:33) - profesor [neregistrovani]

odgovor

Nisi lud ali si neobrazovan i neobavesten! Solarna energija je obnovljivi izvor energije i za razliku od fosilnih goriva ne emituje CO2. Time i ne doprinosi antropogenim klimatskim promenama, odnosno globalnom zagrevanju!

(četvrtak, 01. maj 2014, 20:48) - anonymous [neregistrovani]

Afrikanac

A Etijopljani sanjaju casu ciste vode.

(četvrtak, 01. maj 2014, 20:45) - anonymous [neregistrovani]

Oni nisu culi za globalno zagrevanje?

Pa problem sa globalnim zagrevanjem i jeste sto mi em generisemo dodatnu energiju na zemlji, em cestice i ugljen dioksid zadrzavaju vise energije od sunca na zemlji. Ovi bi sada jos da skupljaju energiju u svemiru i salju je na zemlju. Ne znam jesam li ja lud ili sta, ali to nema logike.