Noviteti iz Barselone, fajber tehnologija u Beogradu

Sa Svetskog mobilnog kongresa u Barseloni dolaze nam zakrivljeni telefoni, tableti za decu, pametne narukvice, a od početka godine u ponudi su bežični ruteri, koji na svakom mestu omogućavaju bežični pristup internetu. Dok se u vreme krize svi žale na minuse u poslovanju, srpsko IT tržište godišnje raste više od 20 odsto.

Prvi pametni telefon sa zakrivljenim, takozvanim „fleks“ ekranom od 15,2 centimetara (šest inča), dobićemo sredinom aprila. Možete ga nakratko i ispraviti, a osim zanimljivog dizajna donosi nove prednosti.

„Očekuje se bolji kvalitet zvuka glasa zbog zakrivljenosti ekrana koji prati konture lica, a takođe i pregled video-sadržaja koji prati nove tehnologije koje možemo videti na pametnom televizoru“, kaže Aleksandar Vukasović, menadžer za terminale i dodatnu opremu kompanije „VIP“.

Tablet koji je rađen posebno za mališane ima gumeno ojačanje i ručku za nošenje koja može biti i postolje. Roditelji mogu vremenski da ograniče koliko dete može da ga koristi i na koje sajtove ulazi.

Sa novim uređajima koji dolaze sredinom aprila, prvi put kod nas stiže smart bend narukvica.

Povezana sa aplikacijom na telefonu, govori šta ste sve tokom dana radili i koliko koraka peške prešli i koliko ste automobilom prešli. Za zaboravne možda i najbitnija funkcija je kada se udalje na određeno rastojanje od telefona pametna narukvica signalizira pa će ih tako podsetiti da ne ostave svoj aparat.

Fajber tehnologija u beogradskim naseljima

U novoizgrađena naselja, poput Belvila i Vojvode Stepe u Beogradu, uvode se optičke internet mreže, takozvana fajber tehnologija, koja kroz optički kabl omogućava korisnicima velike brzine.

Uz već dobro poznat ADSL, za one koji nemaju fajber, a neophodna im je veća brzina interneta, tu je VDSL veza.

„VDSL je pristup internetu preko standardne telefonske linije koji omogućava brzine pristupa do 100 megabita u sekundi. Kod korisnika je potrebna nova oprema u obliku VDSL rutera i odgovarajuća oprema kod provajdera“, istakla je Svetlana Josipović, šef službe razvoja ISP servisa „Telekoma“.

Uz internet paket sada se obavezno dobija i bežični internet, a cene internet usluga kod nas jeftinije su nego u regionu, kažu provajderi. Društvene mreže uticale su na povećanje prodaje tableta i telefona, a bez obzira na model i vrstu uređaja, trgovci kažu da se u prodavnicama najviše prodaju jeftiniji modeli.

„Što se tiče najtraženijih uređaja, u sferi telekomunikacija i interneta to su definitivno telefoni i tableti sa android operativnim sistemom, kao i 'Wi-Fi' uređaji i modemi“, navodi Vukašin Janičić, iz firme "Handy".

Pametni mobilni uređaji postali su neophodni za poslovne korisnike, a za njihove potrebe proizveden je bežični "Wi-Fi" ruter koji je kod nas stigao početkom godine.

Njegova prednost je što bilo gde na internet može da poveže i do deset uređaja, bilo da su u pitanju telefoni, tableti i laptopovi, igračke konzole, pa čak i foto-aparate.

Prošle godine u Srbiji je prodato više od 300.000 računara, ali stručnjaci tvrde da će povećanje poreza sa osam na 20 odsto smanjiti obim prodaje.

broj komentara 0 pošalji komentar