Сателит открио 17 „изгубљених“ пирамида

Инфрацрвени сателитски снимци открили су да се у Египту, испод површине земље, налази још много пирамида и хиљаде неоткривених гробница.

Чак седамнаест пирамида и више од 1.000 гробница и 3.000 насеља откривено је недавно у налазишту Сакара у Египту уз помоћ новог сателитског испитивања терена, јавио је Би-Би-Си.

„Ископати пирамиду је сан сваког археолога", рекла је Сара Парчак, археолог и пионир у свемирској археологији из лабораторије коју спонзорише НАСА у Бирмингему, Алабама.

Парчакова је додала да је задивљена колико су она и њен тим открили уз помоћ инфрацрвених сателитских слика.

„Интензивно смо радили на овом истраживању годину дана. Видела сам податке како се појављују, али је за мене кључни моменат био када сам се мало удаљила и видела да смо лоцирали толико много места широм Египта", објаснила је Парчакова.

Тим је анализирао слике са сателита који круже 700 километара изнад земље, опремљених моћним камерама. Инфрацрвене слике коришћене су за откривање различитих материјала испод површине земље.

Древни Египћани градили су своје куће од блата које је гушће од тла које их окружују тако да су облици кућа, храмова и гробница могли да се виде на овим сликама.

„Ово је само доказ колико је лако потценити величину и опсег старих људских насеља", додала је Парчакова.

Према њеним речима, то је само почетак. „Ово су само места близу површине. Постоји још стотине других налазишта које је прекрио Нил."

Према њеним речима, најузбудљивији тренутак био је када су у области Танис ископали 3.000 година стару кућу на основу података добијених преко сателита.

Египатске власти, које првобитно нису биле заинтересоване за инфрацрвене снимке, сада планирају да употребе технологију како би помогле у заштити антиквитета, будући да су у недавним нередима пљачкаши опустошили неколико налазишта.

„На основу слика гробнице можемо да утврдимо да је гробница у одређеном тренутку опљачкана и упозоримо Интерпол да контролише продају антиквитета", рекла је Парчакова.

Према њеним речима, инфрацрвене сателитске слике су важно оруђе у ископавањима, јер дају већу перспективу археолошких налазишта.

„Индијану Џонса је прегазило време, извини Харисоне Форде", нашалила се Парчакова.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 27. мај 2011, 11:46) - Nesha [нерегистровани]

Infracrvena

fotografija nije ništa posebno revolucionarno i novo. Verujte da je vojska još odavno sprovela ovakva istraživanja, samo njih nisu posebno zanimale piramide :P Inače se lepote infracrvenog odavno koriste u astronomiji za ispitivanje zvezda npr., jer je taj deo spektra (infracrveni) odgovoran za toplotu koju mi osetimo na svojoj koži, a koju zrači Sunce. Sumnjam da ovo istraživanje ima bilo kakvu vojnu pozadinu, jednostavno je sada ta tehnologija dostupna (skoro) svima. Postoje kompanije koje poseduju svoje satelite koji su dostupni naučnicima, pa čini mi se i građanima, platite iznajmljivanje satelita na neko vreme, date koordinate koje želite da satelit fotografiše i eto ga, samo pazite da ne zaboravite da uplatite 36 miliona Evra ili koliko već beše :D

(четвртак, 26. мај 2011, 20:58) - anonymous [нерегистровани]

re: U svemu vidite neku zaveru

Pa da.

(четвртак, 26. мај 2011, 20:55) - anonymous [нерегистровани]

re: Корист

Upravo tako, veliki deo otkrica je nastao kao posledica nekog istrazivanja sa savim drugim ciljem.

(четвртак, 26. мај 2011, 20:51) - anonymous [нерегистровани]

U svemu vidite neku zaveru

cccc...zasto zivite ?

(четвртак, 26. мај 2011, 20:50) - anonymous [нерегистровани]

da

jos jedan americki sou sa specijalnim efektima

(четвртак, 26. мај 2011, 20:26) - anonymous [нерегистровани]

Корист

То је само колатерална корист. Они су тражили ретке руде, минерале, подземна језера и остала природна богатства. Скупа је то играчка само за археологију.