Најнеобичније нове врсте

Флуоресцентна печурка, бубшваба која скаче, бактерија која једе рђу, крволочна, зубата пијавица, паук који преде мрежу дугу 25 метара, само су неки становници планете који су се пласирали у сам врх листе најнеобичнијих врста пронађених током протеклих година!

Лепота и разноврсност биљног и животињског света свакодневно изненађују чак и уско специјализоване стручњаке. Како и не би када се срећу са бубашвабама које скачу, флуоресцентним печуркама, бактеријама које једу рђу, зубатим пијавицама, што су само неке од новооткривених врста.

Квентин Вилер који је на челу Међународног института за истраживање врста, при Универзитету у Аризони истакао је да је од 1758. године откривено мање од 20 одсто свих биљака, животиња и бактерија на нашој планети.

„Добитник" класификације за 2011. годину је паук „Дарвин" (caerostris darwini) који има способност да прави нити два пута јаче него било који његов рођак.

Како би прешао преко реке Мадагаскара, где је и пронађен необичан паук може да испреде више од 25 метара мреже.

На олупини брода „Титаник" научници су током протекле године открили и нову врсту бактерије која се храни рђом. 

„Ова, до сада непозната, бактерија била би корисна за чишћење нафтних платформи на дну океана", оценили су канадски и шпански научници који су открили „микробе титанских димензија", како научници тепају бактеријама названим halomonas titanicae.

Пијавица названа „тираносаурус" оповргава чињеницу да мале животиње не једу велике. Животињица је откривена пошто је напала нос једне девојчице у Перуу. То је једина пијавица која има вилицу и зубе и то тако јаке да је заслужила да носи име по опасном диносаурусу.

Риба која изгледа као комбинација палачинке и слепог миша откривена је пре еколошке катастрофе када се излила нафта у Мексичком заливу, што је за сада једино познато станиште јединки стручног назива halieutichthys intermedius.

Mycena luxaeterna, печурка откривена у близини Сао Паула у Бразилу, на листу најнеобичнијих доспела је захваљујући сјају који се лепо види и у мраку.

Из резервата у Јужној Африци стиже бубашваба која може на такмичење у извођењу салта. Скакање бубици названој Saltoblattella омогућавају ноге налик на оне које има скакавац.

„Процењујемо да остаје још око 10 милиона врста да пронађемо, именујемо и класификујемо", закључио је Вилер.

Међународни институт за истраживање врста, при Универзитету у Аризони, сваке године објављује списак нових необичних животињских врста подсећајући колико у ствари не знамо о томе са ким све делимо планету.

Институт је специјализован за таксономију (науку о класификацији живих организама) и залаже се за заштиту нових врста.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 24. мај 2011, 12:30) - Ни за лек! [нерегистровани]

Очигледно је ...

да смо први уништили бактерије које једу рђу!

(уторак, 24. мај 2011, 12:17) - anonymous [нерегистровани]

Kupovina

Gdje se moze kupiti jedno kilo ovih bakterija koje jedu hrdju :)?

(уторак, 24. мај 2011, 11:06) - anonymous [нерегистровани]

Dzabe smo ih nasli...

sada cemo morati i njih da potucemo.....