Сат који је 70-их купио за 345 сада вреди 700.000 долара

Амерички ваздухопловни ветеран доживео је невероватан шок када је његов „ролекс“, који је купио 70-их година за 345 долара, процењен на 700.000 долара.

У емисији Антикс роудшоу на телевизији Пи-Би-Ес појавио се амерички ветеран, који је на сајам антиквитета донео свој ручни сат на процену.

Ветеран, који је бивши припадник ваздухопловних снага САД, приметио је док је био стациониран на Тајланду 70-их година да пилоти комерцијалних авиона носе „ролекс“ сатове, па је помислио да се ради о добром бренду.

Неколико година касније када је одлучио да купи сат, наручио је „ролекс ојстер козмограф“ за 345,97 долара, што је 1974. године износило једну месечну плату војника.

Касније, када му је сат стигао, ветеран је одлучио да је сат превише леп да би са њим ронио, па чак и да га носи у свакодневним приликама. Онда је одлучио да га склони на сигурно и ставио га је у сеф заједно са оригиналном кутијом, паковањем и папирологијом.

„Ролекс дејтона“, како је сат познат, веома је тражен међу колекционарима из великог броја разлога, између осталих и зато што је Пол Њумен носио сличан модел у филму Winning.

Међутим, сат који је ветеран донео сматра се за степен бољим, јер његов модел имао бољу отпорност на воду због чега носи ознаку „ојстер“ (острига), што га чини изузетно ретким примерком.

Пошто га заправо никада није носио, на полећини кућишта је чак остала читава папирна ознака са серијским бројем, која најчешће врло брзо избледи од ношења. Осим тога, имао је оригинално паковање и кутију, заједно са савршено очуваном документацијом.

Због свега тога, а и због повећане потражње за тим моделом у последњих неколико година, трговац антиквитетима проценио је да би сат моао да достигне између 500.000 и 700.000 долара.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 28. јан 2020, 18:27) - Miško [нерегистровани]

Rekao bih...

Glupost, za stari sat tolike pare. Takve danas Kinezi prave na tone.

(уторак, 28. јан 2020, 17:52) - anonymous [нерегистровани]

Naslednici

Reci ce da je mogao da kupi jos koji.

(уторак, 28. јан 2020, 16:58) - anonymous [нерегистровани]

A ružna sata

Meni ovo više liči na neki merni instrument u kabinetu za fiziku. Posebno mi se ne sviđaju ovi moderni satovi, kojima bi mogao ubiti čoveka, ono ko oružje, trebalo bi sa njima izdavati oružarni list. Nosim Casio od titanijuma, 70 grama, 200 evra, ne oseti se na ruci.

(уторак, 28. јан 2020, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

stvarno lijep sat

Rolex mi se inace ne svidja, ali ovaj je bas lijep.