Јесте ли пробали сир од меда?

Обично иде уз кобасицу, али ће овај ипак, боље ићи после ње. У питању је сир, али направљен од меда.

Ако сте мислили да су предавања на факултетима углавном сувопарна, студенти Пољопривредног факултета ће то демантовати. Јер су управо на предавању добили идеју да направе нешто неуобичајено за тржиште Србије – сир моцарелу од меда и меласе.

„Сви састојци који се користе за производњу нашег сира заиста су веома доброг квалитета. Што се тиче те еколошке стране, еколошког аспекта имамо пчелињи восак који смо користитли за паковање, имамо мед из Националног парка Тара, такође смо користили и меласу и на неки начин дали јој већу примену у прехрамбреној индустрији“, каже Јана Симоновић, студенткиња Пољопривредног факултета

Иако различит од свих, прави се по истом принципу као и остали сиреви пареног теста, тврде студенти мастер студија.

„Након ферменетације иде парење сирног теста и затим ми преузимамо ствар у своје руке крећемо да додајемо меласу и мед, све то лепо месимо и калупимо. Након калупљења за разлику од осталих качкаваља, наш сир нема зрење значи може се конзумирати одмах након производње. Пакујемо га ми лично у пчелињи восак и онда је спреман за конзумирање“, објаснила је Јана. 

Од идеје до конзумације за три месеца 

Међутим, мора се сачекати два до три дана да би се читав процес привео крају. Баш као што је било потребно да прође одређено време од тренутка када се појавила идеја, па до конзумирања сира. За то је требало три месеца.

Управо у лабораторији за технологију млека на Пољопривредном факултету, направљени су први кораци у производњи сира. Затим су студенти добили прилику од једне локалне млекаре да производњу наставе у индустријским условима. 

Ту је сир усавршен и добио је коначни изглед и укус. Када је реч о укусу, он представља мешавину сланог и слатког. Кажу да се најбоље слаже уз бакин колач, палачинке или слатку пицу. Ми смо га пробали отопљеног с вафлима.

„Потрошачи који су пробали сир су реаговали изненађујуће добро, пошто је ово један сасвим специфичан сир који је, за разлику од сирева на нашем тржишту, сладак заправо код нас се сиреви конзумирају као мезе, а не као дезерт, ово је један дезертни сир и схватили смо уз помоћ њега да наши потрошчи нису конзервативни“, истакла је др Зорана Милорадовић, научни сарадник Пољопривредног факултета и ментор пројекта.

Иако сира нема у слободној продаји, може се дегустирати на сајмовима хране, маркетима и фестивалима. Међутим, план је да се ускоро нађе пред купцима, а како су већ тестирали њихове реакције, још увек раде на обогаћивању сира. Такође, ради се и на оснивању сирарске академије, у којој ће се размишљати, између осталог и о томе, којим још укусима сир може да се зачини.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 25. јан 2020, 18:12) - anonymous [нерегистровани]

Одлична идеја!

Свака част! Па могу да сарађују са неким супермаркетом па да можемо и ми потрошачи да га пробамо :)

(субота, 25. јан 2020, 13:20) - anonymous [нерегистровани]

Е моја Анђелина

Прокоцкала си прилику:
"У земљи меда и сира"

(субота, 25. јан 2020, 12:19) - anonymous [нерегистровани]

e

zastitite taj brend inace nam komsije uzeti ideju ako vec i nisu...