Потомку јеврејског колекционара враћене слике које су украли нацисти

Немачка влада вратила је три уметничка дела потомку јеврејског француског колекционара, који их је поседовао до смрти 1941. године у нацистички окупираној Француској.

Две слике настале су из мноштва радова које је имао Корнелијус Гурлит, а који су открили немачки порески инспектори 2012. године у Минхену. 

Његов отац био је трговац уметнинама и продавао је оно што су нацисти одбацили као „дегенерисану уметност“.

На церемонији у Берлину, немачка министарка културе Моника Груетерс изјавила је да је повратак слика мали, али важан корак.

„Ми Немци знамо за наше неправде и знамо да беду никада не можемо да исправимо. Али барем повратак ове врсте уметничких дела су мали, али важни и неопходни кораци ка правди на једном малом простору“, рекла је Груетерсова.

Праунука власника слика, париски адвокат и уметничка колекционарка Арман Дорвил, изјавила је да је дирнута гестом немачке владе.

„Да слике могу да причају, да могу да нам испричају свој пут, испричале би нам невероватне приче о пљачки, крађи, лажним продајама и ономе што можемо да научимо из тога“, рекла је она.

Захвалила је немачкој влади на откривању и враћању слика, истичући да је симболика што се слике враћају на 75. годишњицу ослобађања концентрационог логора Аушвица.

Две слике Гурлитове колекције су акварел Дама у вечерњој хаљини и уљана слика Портрет даме Жан Луис Фораина, док је трећа слика рад Константина Гајса Амазонац узгаја коња, која је била у приватном власништву.

Све три слике припадале су прадеди Дорвил, који је у јуну 1940. потражио уточиште на свом имању у Дордогнеу у неокупираној Француској, где је и умро око годину дана касније.

Остали чланови његове породице умрли су у логору смрти у Аушвицу.

Дорвилови наследници одлуцили су да продају слике на аукцији у Ници 1942. године, није јасно ко их је купио, а породици није било дозвољено да користе приход.

Колекционар Гурлит је уметничка дела наследио од свог оца и чувао их у свом минхенском стану деценијама. Дан након његове смрти 2014. године, швајцарски музеј „Кунст Берн“ сазнао је да је проглашен за јединог наследника 1.500 дела, укључујући слике Пабла Пикаса и Анрија Матиса.

Немачка влада саопштила је да се 13 уметничких дела сада враћа правим власницима, а након што су препозната као украдена уметничка дела.

 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 22. јан 2020, 23:49) - anonymous [нерегистровани]

Ne lupaj

Piše ostali a ne svi. Razumio si ti dobro ali tebe nesto drugo žulja al' ne možeš naglas.

(среда, 22. јан 2020, 20:27) - anonymous [нерегистровани]

Не разумем

"Остали чланови његове породице умрли су у логору смрти у Аушвицу."
Па како се он поjавио на свет,Ако су његови преци умрли у Аушвицу?