Најуклетија места на свету: довољне су приче о њима да се уплашите

Постоје бројне локације на свету које су захваљујући легендама које су о њима испредане добиле епитет најуклетијих места на свету. Многе од њих су напуштене, што додатно доприноси њиховом застрашујућем изгледу.

Према Фокс њузу ових пет градова и острва се сматрају најуклетијим местима на свету, а на приче о некима од њих равнодушни могу бити само најхрабрији.

Острво Роанок у Северној Каролини

Група Енглеза на челу са капетаном Џоном Вајтом населила се на овом оструву 1578. године. После неког времена Вајт је отпловио у Енглеску по залихе, а на Роаноку је остала његова породица и колонисти. Када се вратио, затекао је уништено утврђење без иједног његовог сународника. Наводно, на дрвету је била урезана реч „Кроатон" што је име једног од домородачких племена. По неким претпоставкама колонисти су се прикључили Индијанцима и отишли, али остала је легенда и до данас се ово острво сматра уклетим.

Острво Науру на југу Тихог океана

До пре пола века житељи острва Науру били су најбогатији на свету. Локални становници тврде да су због загађења које је изазвало ископавање фосфата сви продали своје поседе и отишли. Они који су остали верују да су богови казнили тадашње становнике и њихове потомке зато што су уништили природне лепоте.

Данас је Науру једна од најсиромашнијих земаља на свету. Како би опстали, већину простора изнајмљују Аустралији за привремени смештај избеглица и имиграната.

Дворац Монсињор на југу Француске

Овај забачени замак, који се налази на врху стрме литице, међу локалним становништвом је познат и под називом „Сотонина синагога“. У 12. веку овај замак је био седиште Катара, хришћана које је Католичка црква прогласила јеретицима. После опсаде која је трајала девет месеци, а у којој је учествовао и сам папа, 200 Катара је спаљено на ломачи, али су непосредно пре погубљења проклели овај замак.

Острво Повеља у Италији

Житељи који настањују области у близини овог острва до данас верују да се „зао човек када умре пробуди у Повељи“, која је названа и „Острво смрти“, а налази се недалеко од Венеције. Данас на овом острву живи само неколико виноградара са својим овцама, а некада га је насељавало стотине породица. Били су толико економски напредни да су имали своје локалне законе и били потпуно независни од остатка државе, док није избила епидемија куге, која је покосила већину становника.

После тога острво је постало санаторијум за оболеле од губе и менталних болесника. Коначно је напуштено 1968. године. Бизнисмен Луиђи Бронару купио је острво 2014. године са намером да га обнови, али није открио за које намене.

Тимбукту, град на северу Малија

Екстремисти су 2012. године напали Тимбукту и оскврнавили гробове светаца, урадивши нешто што је до тада било незамисливо – разнели су врата џамије из 15 века. Према легенди, отварање ових врата, старих 600 година, довело би до смака света. Од тада, локални становници упозоравају на хаос који је настао свуда около. Неки од њих тврде да је град већ стотинама година под клетвом, још од времена кад се трговало сољу, када су кружиле гласине да су његове улице поплочане златом.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 17. јан 2020, 10:03) - anonymous [нерегистровани]

Tuzno

Tako je, a nazalost, ponasaju se kao da se nikada nisu desile. ☹️

(четвртак, 16. јан 2020, 17:54) - Зоран [нерегистровани]

Уклети текст

Ове "страхоте" нису ни принети оном што се дешавало у Јасеновцу, Дахау, Освјенциму и осталим уклетим местима знаним и незнаним по страдању Срба, Јевреја, Руса, Рома и да не набрајам даље све народе јер бих повредио оне које не бих поменуо.