Уместо риба, кинески рибари у мрежама налазе шпијунске дронове

„Кина награђује рибаре који су упецали стране шпијунске уређаје“ – делује као чудна прича, али није немогућа. Штавише, чак је и логично када се мало боље анализирају ствари.

Кинески државни медији известили су о томе да је 11 рибара из провинције Ђангсу пронашло седам шпијунских уређаја, пише Би-Би-Си.

Ово није први пут да се тако нешто догађа. У 2018. години, њих 18 је награђено за проналазак девет уређаја. Слична ситуација била је и годину дана пре.

Озбиљности читаве ствари доприноси и чињеница да су награде изузетно велике - и до 500.000 јуана, односно 72.000 долара.

Шта тачно проналазе кинески рибари

Источнокинеска провинција Ђангсу има више од 1.000 километара обале са погледом на Јапан, Јужну Кореју, а ни Тајван није много далеко (500 километара јужно).

Географски положај и велико америчко присуство у региону објашњава зашто рибари редовно проналазе чудне уређаје, наводи Би-Би-Си.

Кина није открила порекло уређаја, већ је само саопштено да су „направљени у другим земљама“.

Међутим, геостратешки стручњак Александар Нил каже да су направе вероватно дошле од америчке морнарице, јапанских одбрамбених снага или Тајвана.

У стратешки важном делу света није претерано чудно да велике силе и прве комшије покушавају да прате кретање једни других.

Шпијунирање подморница

Америчка морнарица је 2009. године спонзорисала истраживање подводних дронова. Кинески рибари су највероватније пронашли такозване „подводне једрилице“, који су мањи дронови и који могу да проведу под водом месеце, а довољно су јефтини да се сматрају потрошном робом.

Довољно јефтини, у овом случају, значи да коштају „само“ десетине хиљада долара.

Њихов домет и способност да прате кретања подморница чине их веома важним, тврди Нил, процењујући да се стотине таквих уређаја налазе у светским морима.

Због тога није чидно зашто се понеки нађе у кинеским рибарским мрежама. Најмногољуднија земља света има огромну рибарску флоту, па је логично да ће по закону вероватноће упецати и нешто другачији улов.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. јан 2020, 13:34) - anonymous [нерегистровани]

e

a mozda je i spiunski neki vodeni dron, vide se kamere gore a verovatno ih ima i sa doljne strane pa sad mozda slikaju i prate morske sisare a mozda fotografisu i podmornice i brodove ili tako nesto samo ne znam kojom se to energijom napajaju kad mogu mesecima biti aktivne pod vodom?

(четвртак, 16. јан 2020, 13:17) - anonymous [нерегистровани]

?

Na osnovu čega iz teksta je ovaj zaključak?

(четвртак, 16. јан 2020, 13:16) - anonymous [нерегистровани]

Лепо пише чије је

Са леве стране је читљиво да је у питању неки универзитет (University), а са десне кога треба позвати уколико сте налазач (неки JOHNES и/или RAGAN). Е сад, колико им је веровати то је друго питање. Ко ли плаћа више они који су га поринули (пример рибара у Хрватској од пре неколико дана) или они које шпијунирају...

(четвртак, 16. јан 2020, 12:46) - anonymous [нерегистровани]

e

cak i pise na toj zutoj spravi ""molimo nazovite " imena imaju i brojevetelefona ima istampano...mozda ispituju okeane ali cisto sumljam da je to nesto spiunsko u takoj boji sto covek rece da se sto bolje vidi u vodi iz pticije perspektive ili sa nekog broda ...

(четвртак, 16. јан 2020, 11:54) - anonymous [нерегистровани]

Znači

Možemo uskoro da očekujemo potapanje ameručkih brodova ili podmornica koje se nađu u blizini Kine...

(четвртак, 16. јан 2020, 10:54) - anonymous [нерегистровани]

ekologija

Treba da traze odstetu zbog unistavanja ekologije u svom dvoristu. Zabranjeno je bacati djubre u tudje dvoriste.

(четвртак, 16. јан 2020, 10:50) - VT. anonymous [нерегистровани]

Jos jedan dokaz

Da se svet pretvorio u globalno nadgledanje /spijuniranje. Niko nikom ne veruje vise. Ocigledno srljamo u propast. Teskoo ... buducim generacijama.

(четвртак, 16. јан 2020, 10:49) - Čitalac [нерегистровани]

Primedba

Ako mogu da primetim, a možda samo meni to nema logike: ko bi normalan bojio špijunske dronove žutom bojom koja se primeti na kilometre? Zar ne bi logičnija bila neka modro plava ili siva, kakvim se boje ratni brodovi...