Хладна глава, миран сан

На глобалном нивоу, индустрија спавања вреди око 70 милијарди долара. Зато не чуде бројна решења за побољшање сна, представљена на Међународној изложби потрошачке електронике у Лас Вегасу. Једна од новина требало би да помогне да се у сан утоне брже и мирније.

Људи који имају проблем са спавањем и несаницом, не жале ни паре ни време да пронађу решење за своје муке.

„Људи имају потешкоће са спавањем јер им је ноћу ум преактиван. Сувише је активан фронтални кортекс, део мозга задужен за размишљање. Када ум предуго ради, људи не могу да смире мозак нити да спавају“, објашњава др Ерик Нофсингер иноватор.

Једно од решења је преносиви уређај дизајниран за хлађење фронталног кортекса. Кроз уређај циркулише водено-алкохолни раствор, чија се температура креће од 15 до 18 степени Целзијуса.

„Уређај користи механизам хлађења. Уколико охладите ткиво мозга, можете да смањите активност и у мозгу и у уму. Има једноставан јастучић који се удобно смешта на чело. Туда протиче раствор који лагано хлади чело и смањује активност ума и тако омогућава људима да дубље и мирније спавају“, тврди Нофсингер.

Корисници могу да подесе температуру и одлуче колико дуго ће носити траку. Могу да је скину пре спавања или да је оставе да се укључи током ноћи. Уређај који је некада био доступан само на рецепт, сада може да се купи за 499 долара.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 17. јан 2020, 01:00) - anonymous [нерегистровани]

Жали се пензионер другом пензионеру

како не може дуго у ноћ да заспи.
- Број до три, каже му пријатељ
- А ако не заспим до три?
- Онда број до пола четири...

(четвртак, 16. јан 2020, 16:12) - anonymous [нерегистровани]

Re: Bacanje para

Kada nemaš problema sa spavanjem i nesanicom naravno da su ti sve to gluposti, a tvoja sopstvena priča o spavanju u hladnom je ubedljivo najveća. Ali, kada ne možeš nikako da zaspiš i kada si svakoga dana potpuno iscrpljen i očajan, probaćeš bilo šta, jer znaš da samo sklapanje očiju ne pomaže.

(четвртак, 16. јан 2020, 08:18) - Цвикераш из задње клупе [нерегистровани]

Бацање пара

Спавајте у незагрејаној соби, јако прија. То зими. Лети мокре облоге преко чела и милина. Паре поклоните некоме ко неће да их троши на американизоване електронске будалаштине.