Хотел „Москва“ – здање које је имало част да га отвори краљ Петар

Хотел „Москва“, један од архитектонских драгуља српске престонице, изграђен је у стилу руске сецесије. Под заштитом државе је од друге половине претходног века и прославио је 112. рођендан. После више од једног века рада, и даље је место где се виолина и клавир слушају из удобних фотеља. Ово је шест ствари које треба знати о можда најпознатијем хотелу у Београду.

„Москву" отворио Краљ лично

Ово велелепно здање отворио је краљ Петар Први Карађорђевић 14. јануара 1908. године. На свечаности отварања свирао је Оркестар краљеве гарде, а гости су били најзначајнији људи тог времена.

Од Индире Ганди до Бреда Пита

За више од сто година рада, вероватно с разлогом, хотел „Москву“ посетило је више од 45 милиона људи. Међу њима су бројне познате личности: Алберт Ајнштајн, Ана Павлова, Леонид Брежњев, Индира Ганди, Реј Чарлс, Роберт Де Ниро, Бред Пит, Максим Горки, Кирк Даглас, Мајкл Даглас, Мила Јововић, Лучано Павароти...

Председнички апартман носи име Алберта Ајнштајна, кога је у Србију довела супруга Милева Марић, пореклом са наших простора.

Посебан сто за Андрића

Нобеловац Иво Андрић је у кафетерији хотела „Москва“ имао свој сто. Волео је да седи сам, а послуживали су му благу домаћу кафу са ратлуком. Пошто је добио Нобелову награде за књижевност 1961. године, привлачио је већу пажњу, па је свој стални сто заменио другим, интимнијим - на галерији.

Москва шнит

Бренд међу слаткишима је Москва шнит, торта које се по оригиналном рецепту прави једино у хотелу „Москва“. Рецептуру од нежног белог крема, вишања, ананаса и брескви креирала је 1974. године, тадашња шефица посластичарнице „Москва“ Аница Џепина.

Реновирање и детаљи

Реконструкција хотела почела је 2009. године. Квалитетан намештај и карактеристичан ентеријер из прошлог века задржан је у свим хотелским просторијама. Собе су опремљене расветом из Чешке и Италије, и керамиком из Шпаније.

Најзанимљивије је да су, на срећу, оригинални елементи фасадне пластике поручивани су из фабрике из Печуја, где постоје оригинални калупи који су сачувани. У председничком апартману налазе се оригинални комади намештаја са двора српске династије Обреновић.

Прва „гринфилд“ инвестиција

Изградња „Москве“ остаће забележена као прва „гринфилд“ инвестиција тог типа у Србији. Изградило га је руско осигуравајуће друштво "Росија" па је то најпре била пословна зграда са кафаном, канцеларијама и собама. У гостионици је до 1947. био смештен и део „Поштанске штедионице“.

Током Другог светског рата у њему се налазио главни штаб Гестапоа за југоисточну Европу. На овом месту основан је Олимпијски клуб Србије, сада олимпијски комитет па је и једна соба посебно припремљена и означена реквизитима који припадају олимпизму и носи назив Олимпијска.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. јан 2020, 20:32) - anonymous [нерегистровани]

Anegdota

Tek sto je stvorena Kraljevina SHS sretnu se na Terazijama srpski i hrvatski seljak. Gde ce, nego u "Moskvu", da uz kaficu razmene poljoprivredna iskustva.
Negde u razgovoru nisu mogli da se dogovore da li se kaze tacka ili tocka.
Srbin: Kaze se tacka, jer se kaze macka, a ne kaze se mocka.
Hrvat: Kaze se tocka, jer se kaze kvocka, a ne kaze se kvacka.
Trebalo je neko da presudi, kad dva stola dalje pesnik Gustav Krklec.
Odu do njega i izloze.
Zamisli se poeta i rece: Kaze se ,,, ticka,

(четвртак, 16. јан 2020, 16:27) - MT [нерегистровани]

"Navlakuse"

Odlican informativni clanak za ovo predivno zdanje. Samo bih molio pisca clanka da se uzdrzi nepotrebnih "privlakusa" kao sto je: "sest stvari koje treba da znate" ili "sedam stvari koje niste znali", itd, itd... To pripada zutim tableoidima kao sto je Informer, Blic, Kurir..itd... Primetio sam da je RTS poceo da ih koristi nedavno i u drugim clancima.
Razlog sto je RTS najcitaniji i najgledaniji je bas nedostatak istih.
Hvala puno...Zelim vam mnogo uspesnih godina!

(четвртак, 16. јан 2020, 15:05) - sumenko [нерегистровани]

@Burzuji.

U tom divnom hotelu su se odmarali i pili kafu Koca Popovic ,Vladimir Nazor i mnogi drugi "Burzuji" a posle veoma cuveni proleteri ,da li ti ta informacija nesto znaci neregistrovani druze.

(четвртак, 16. јан 2020, 12:41) - Михајло [нерегистровани]

Име

Не иде ми изнад врата име написано латиницом, кад би се то променило онда би било како треба.

(четвртак, 16. јан 2020, 10:52) - nesha-chicago [нерегистровани]

hotel moskva

Jos kada bi se izgradila do nje prvobitna zgrada koja je srusena 41 u bombardovanju ili nesto savremeno u istoj visini sa hotelom,dosli bi do nekog skladnog izgleda,a ne kao sadasni sa RUPOM do nje!

(четвртак, 16. јан 2020, 10:19) - anonymous [нерегистровани]

Pre 30, 40 godina

Jedno od dva mesta u gradu gde si mogao popiti najbolju crnu kafu.

(четвртак, 16. јан 2020, 08:51) - anonymous [нерегистровани]

Burzuji

Eh burzuji burzuji