Како се све преживљава најезда туриста

Поред неких великих држава и градова и мали су почели да дижу глас против масовног туризма. Један од најекстремнијих примера урушавања историјског градског језгра је италијански градић Сан Ђимињано са 7.000 становника, који посети три и по милиона туриста годишње. Има још примера.

Уместо да размишљају о томе како да од најезде туриста живе све боље, у многим градовима се питају како ту најезду преживети.

Венеција наплаћује улаз у градски центар, Барселона и Дубровник ограничавају број крузера, Амстердам престаје да се рекламира.

По узору на све већи број европских и светских туристичких дестинација и Фарска острва су одлучила да стану на пут масовном туризму. Ова данска аутономна покрајина са 13.000 становника одлучила је, да за почетак, острво на један викенд, затвори за туристе.

Ове године то ће бити 16. и 17 април. Они који баш тог викенда пожеле да посете Фарска острва моћи ће то да учине, али ће бити дужни да учествују у акцији „Tуристички волонтерски викенд“.

То значи да ће морати да прихвате неки посао који им се додели, а то је обично чишћење околине и зелених површина.

Директор Туристичке организације Фарских острва Гудруд Хојгард је истакао да је сваки гост добродошао, али да он мора да буде свестан да они воде рачуна о својој земљи и не желе да обарају рекорде по броју туриста.

Стручњаци тврде да су посебно угрожени градови који су на Унесковој листи светске културне баштине. Тврде да се част и привилегија брзо претворе у агонију.

Најбољи пример је италијански градић Сан Ђимињано из чијег центра су се иселили сви становници. Унутар његових зидина више нема ниједне прехрамбене продавнице, месаре, пекаре, занатске радње, већ само барови, ресторани, коцкарнице. Што мањи град, то бржа његова пропаст, истиче познати италијански публициста Марко д Ерамо.

број коментара 0 Пошаљи коментар