Црни хлеб са огњишта као некад у Ваљеву

Припрема хлеба по традиционалним рецептима готово је заборављена. Ипак, о повратку традицији и коришћењу интегралног брашна из воденице сведоче и примери из ваљевског краја. Локални трговински ланац већ две године нуди стари „црни хлеб са огњишта“, који је све траженији.

Старинског рецепта за припрему хлеба од „црног“ воденичког брашна, домаћице се углавном подсете у време верских празника и због обичаја. У домаћинству Милице Живановић, не заборављају традицију и овакав хлеб и даље се меси често.

„Стари хлеб се месио од пшеничног брашна који је самлевен на поточари са водом топлом и мало соли и квасца. И то се добро умеси, обради се и тај хлеб може да стоји седам дана, неће да се обајати да буде тврд“, објашњава Милица Живановић из села Златарић код Ваљева.

Хлеб по истом старом рецепту, само у савременим пекарским условима, месе и пеку и у једној ваљевској пекари. Идеја очувања традиције припремања старог „хлеба са огњишта“, заживела је у Ваљеву у сарадњи са локалном трговинском компанијом, која подстиче здравије начине исхране.

„Сви елементи производње овог хлеба су искључиво традиционални, значи уз одређене модификације елемената производње како би сама производња била брза и ефикаснија. Оно што је битно напоменути да се печење овог хлеба, да се хлеб овај пече у пећима на дрва“, каже Александар Бељић

„Наша нека интерна истраживања и анкетирања су показала да сви они који су пробали наставили су да га купују и више се не враћају на бели хлеб. Враћање овог старог црног хлеба на српску трпезу је нешто што дугујемо и свима нама и поготово генерацијма које тек долазе млађима који тек треба да формирају своје навике у исхрани“, истиче Бојана Перић.

Уз свеж „хлеб са огњишта“ у локалним трговинама, Ваљевци све више узимају и црно брашно самлевено у воденицама.

„У задње време сам приметио да људи више мељу пшеницу за своју исхрану, а и муштерије долазе да купе као наводно је то препорука лекара“, каже воденичар Драган Живановић.

Осим препорука лекара, чини се да црни хлеб са огњишта и други производи припремљени по старим рецептима, постају све чешћи одговор на савремене нездраве навике у исхрани.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 13. јан 2020, 18:09) - anonymous [нерегистровани]

Хлеб

Па да али ће сада разне европске комисије да пронађу нездраве честице и састојке па ће да га прогласе неисправним и опасним. ;) Чуди ме да још нису забранили прасеће и јагњеће печење а чварке и да не помињем.