Село из бајке којем су туристи ноћна мора

На северу Аустрије, на обали Халштатског језера, налази се село Халштат које има око 800 становника. Становници су врло негостољубиви и не желе туристе.

Од 1997. године Халштат је под заштитом Унеска. Привлачи велики број туриста пошто се 2006. године, као туристичка дестинација, појавио у јужнокорејској емисији за путовања, наводи News.com.au.

Од тада су љубитељи Инстаграма нагрнули у њега и на овој друштвеној мрежи може се видети велики број фотографија које су настале тамо.

Осим прелепог пејзажа, ово село привлачи туристе, јер је било инспирација за град из анимираног филма Ледено краљевство.

Дневно, Халштат посети око 10.000 туриста из Азије, а годишње више од милион људи.

Поједини туристи се и венчавају у овом бајковитом селу.

Током децембра месеца пожар је уништио значајан део приобаља саграђеног у 16. веку, полиција истражује случај, а кривац још није ухваћен.

Градоначелник Халштата замолио је туристе да их не посећују. Чак су и путеви затварани како би туристи били одбијени, али то није уродило плодом. Такође је напоменуо да је Халштат важан део културне историје, а не музеј.

„Желимо да смањимо број туриста, да их буде три пута мање, али немамо начин да их зауставимо“, истакао је градоначелник Халштата.

Постоје и они који су задовољни туристичком посетом, хотелијери, угоститељи. Собе у хотелима коштају од 300 до 400 евра по особи, док је коришћење јавног тоалета евро, а користи га око 4.000 људи дневно.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 12. јан 2020, 18:13) - anonymous [нерегистровани]

Tužno

Ostavite ljude da žive svoj život. Vidite šta napraviste od Đavolje varoši! Ostavite Golubac na miru!

(недеља, 12. јан 2020, 15:47) - anonymous [нерегистровани]

Hjj

Čekajte, jel znate da su Kinezi napravili svoju idealnu kopiju haldštada u Kini? Izguglajte malo. Ko zna, možda su napravili i gostoljubiviju verziju gradonačelnika :)

(недеља, 12. јан 2020, 13:53) - anonymous [нерегистровани]

Zaledjeno Kraljevstvo 2/Golubac ili Hall Statt

Trenutno glavna tema o ovom prelijepom mjestu u Austriji je masovni turizam. Koji gusi lokalno stanovnistvo (800 mjestana a 50 autobusa dnevno). Kod turista vlada ubijedjenje da je po ovom mjestu osmisljen grad u novom diznijevom ostvarenju Zaledjeno kraljevstvo 2. Ali meni vise lici na Golubac. Sto bi bila ogromna reklama ako to nasi mediji na vrijeme istraze/pokrenu.