Хотел у ком се одмара и учи

Јесте ли некада били гост тематског хотела? Ми јесмо, али на кратко и то у центру Београда. Довољно да упознамо власника и да га питамо колико је његов посао изазован, а колико исплатив.

Хотел је углавном синоним за одмор. Али један београдски хотел нуди мало другачији поглед. Овде се осим одмора, може нешто и научити. И то о животу и изумима научника Николе Тесле. Инспирисан његовим ликом, фудбалер Михајло Цакић, пре три године отворио је тематски хотел.

„Трудили смо се да направимо најбољи могући баланс између тематике и бранше којом се бавимо, хотелијерства, јер пре свега ми смо хотел, нисмо музеј. Размишљали смо шта би тематски било занимљиво на тржишту и некако се спонтано родила идеја везана за Теслу, зато што је Тесла пре свега познат у целом свету“, каже власник хотела Михајло Цакић.

Скоро па свако чуо је за Николу Теслу. Међутим, Михајло каже да је заправо јако мало оних који одистински познају његов рад. Фотографије на зидовима соба зато желе да пробуде радозналост гостију, а књиге на полицама које сведоче о научниковом животу доступне су свим посетиоцима.

„Ми имамо виртуелне наочаре, као и апликацију која је урађена у сарадњи са музејом Николе Тесле и уз помоћ наочара и апликације гости могу да пођу на путовање са научником кроз његове изуме“, објашњава Михајло.

Али ту није крај.

„Сваки наш гост има бесплатан улаз у музеј Николе Тесле и људи су генерално заинтересовани. Чак и неко ко то не зна или није превише заинтересован ми покушавамо да га заинтересујемо. Ја лично сам се одушевио, могу да замислим како је људима који су први пут у Београду и не знају пуно о Тесли“, истиче власник хотела.

И заправо од 7.000 људи, колико годишње угости овај мали хотел од двадесетак соба, тек понеки дође циљано из поштовања према научнику.

„Није нешто што би могло да донесе огромну превагу на нашу страну, јер пре свега ми смо хотел, људи бирају хотел на основу цене, на основу локације, тога какву оцену имате“, сматра Михајло.

Непознаница за многе је и то да је Тесла био љубитељ хотела, као и да је у једном од њих и умро 1943. године. Собу на 33. спрату њујоршког хотела и данас посећују поштоваоци научниковог дела.

И сам Тесла један део живота провео је у хотелу Њујоркер у Њујорку. Говорио је да му хотели нуде удобност као код куће, али без терета и бриге о власништву. А бриге Михајло никако не може да се ослободи. Kаже да још увек учи о послу, а као власник хотела, који запошљава десетак људи, често се и сам нађе у улози собарице или конобара. Све то изискује борба с конкуренцијом, која је, у последње време често нефер.

„Променило се тржиште у Београду за 180 степени, отворило се пуно хотела и многи желе да од првог дана буду профитабилни, што је готово немогуће. Потребно је неко време да се хотел стабилизује, да стане на ноге и да већ релано од неке треће године буде профитабилан. Да би се то десило потребно је поставити неку реалну цену и чекати да хотел стане на ноге, међутим то људи нису радили и кретали су са ниским ценама и то је на неки начин уништило тржиште“, објашњава Михајло.

Ипак, не предаје се, јер верује да се дугорочно квалитет препозна и исплати. А ако се испостави да је у праву, волело би да хотел буде богатији за још двадесетак соба у знаку Теслиних изума.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 12. јан 2020, 14:26) - Grkinja [нерегистровани]

Ponosni na...

Moderno je, a kako ne bi moglo zvati Tesla kad samo o njemu je sve. Ja mislim da bi Mihajlo mogao da pravi nešto još bolje, da na zidovima ima slike srpske tradicije, na policama knjige o kulturi Srbije, muzika da bude samo srpska i sve da promoviše umetnost Srbije. Tako bi posetilac bio baš lepo informisan o svemu i hteo bi da poseti što više mesta. muzeju n.tesle sam već posetila, očekivala sam dosta više i razočarala sam se,nije mi se svideo ni servis ni prostor, tesla zaslužuje dosta bolje...