Пасуљ као део војне стратегије

Један од симбола српске војске је и војнички пасуљ. Ово јело у војсци служи се више од двеста година и исто толико не открива се његов рецепт. У чему је тајна војничког пасуља, знају кувари на Војној академији.

Изгледа као да сте га скували код куће, али овај пасуљ направљен је по строжим правилима. И то војничким. Да ли је због тога укуснији, то питамо Николу Маринковића, најмлађег кувара Војне академије.

„Тајна је пре свега у квалитетно одабраним намирницама, знању, љубави према отаџбини, а остало је строго поверљиво“, каже кувар Никола Маринковић.

Ипак, оперативним радом на терену успели смо да сазнамо које намирнице му дају посебну чар.

„Ту су и намирнице коренастог порекла; ту је црни лук, шаргарепа, бела зелен, бели лук, ту је густо укувани парадајз, уље, брашно и потребни зачини по укусу: алева паприка, млевени бибер, ловоров лист. И то је у принципу то“, набраја Маринковић.

Рецепт се временом усавршавао, али је једна ствар остала иста: војнички пасуљ се, током кувања, не сме мешати.

Српска војска пасуљ једе од 1805. године и тада је била углавном посна намирница, 600 грама пасуља војсци је замењивало исто толико овчјег или говеђег меса. Данашњи војнички пасуљ припрема се по рецептури из 1982. године.

Тајна јела које је обележило многе војничке дане је управо у количини. Не може се спремити код куће, јер препознатљив укус добија када се спрема у најмање 500 порција.

„Kод нас постоји две врсте казана, један је од 150 литара, а други је 300 литара запремине. Пошто су нам услови кувања јако добри, потребна су два до три сата, сада све зависи од врсте пасуља: да ли је крупнији, ситнији, али за отприлике три сата може да се кува пасуљ“, истиче овај кувар.

Када се скува, једна порција војничког пасуља има око 800 калорија. Kада пасуљ замирише, калорије мало ко броји.

„Пасуљ је стратешка намирница. Значајна је управо зато што садржи витамине, минерале, протеине, влакна, утиче на нервни систем, на памћење, на мозак, гвожђе и све је то потребно студентима у њиховом развоју и будућем раду“, напомиње Снежана Пејичић, нутриционисткиња Војне академије.

Војнички пасуљ данас се припрема на разне начине: са сланиницом, шницлом или кобасицом. Без обзира на то са чим је, понедељком и петком, када се служи у мензи академије, ретко кад нешто претекне у војничком казану.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 12. јан 2020, 01:17) - anonymous [нерегистровани]

Svaceg pomalo

Tajna je u napornom radu/pjesacenju/vjezbama/zajednistvu/druzenju/jednakosti - manje u receptu.
Zamislite da svaki put vojnici pre pasulja imaju dva dana slobodno (jedu brzu hranu u kasarnama) i da svi sjede zajedno i svako gleda u svoj mobilni i onda jede taj vojnicki pasulj - kakav bi onda imao ukus?

Zato je jedna velika greska sto je ukinut obavezni vojni rok - a i trajanje ne bi trebalo biti ispod 1 godine.
Nije samo vojska u pitanju - potrebno je mnogo drugih ogranizacija koje skupljaju djeci ili odrastle. Od izvidjaca, planinara, jedinica za vanredno stanje, itd.

Nije druzenje kada svi sjede i belje u mobilni. Niti je to zdravo (niti psihicki niti fizicki). Niti to jaca zajednistvo - niti pasulj ima ukusa!

(субота, 11. јан 2020, 13:12) - anonymous [нерегистровани]

Novi orden,vojnicki pasulj prvog reda.

Tajna je u znanju namirnicama i"Ljubavi prema otadzbini",e moj najmladji kuvaru ti ga stvarno zakuva.