Све бројнији дронови лете без регистрације

За дронове смо релативно скоро чули, али брзо су ушли у нашу свакодневицу. Чак ни снимање весеља не може да прође без дрона. Законом су прописана правила, али 90 одсто летова беспилотних летелица није регистровано.

Беспилотне летелице, дронове, може да купи било ко, па и малолетници. Осим за снимање, могу да се користе и у пољопривреди, геодезији, грађевинарству, спасилачким мисијама... 

Иако су за управљање и снимање потребне посебне дозволе, многи их немају. Од 2015. године, када су код нас ове летелице постале популарне, продато је око 5.000 комада, регистровано око 400, а дозволе поседује око 600 корисника.

Према Правилнику о беспилотним летелицама, све оне теже од 500 грама морају да се региструју. Према подацима Националног кластера беспилотних летелица, у Србији је тренутно одобрено 515 беспилотних летова. Али, то су само они регистровани.

„Деведесет одсто летова није регистровано. То представља јако велики проблем“, рекао је Сима Марковић из Националног кластера беспилотних летелица и блиских сектора.

„У нашем кругу професионалних летача, нема нас много, сигуран сам да се поштује. Али, 99 одсто летача апсолутно не поштује тај наш Правилник“, каже Дејан Марковић, продавац и корисник беспилотних летелица.

Дронови се праве углавном од пластике, тешке су од 200 грама, па све до 26 килограма, са целом опремом. Могу да развију брзину од 30, па чак до 250 километара на сат, и да буду у ваздуху од три минута до пет сати, у зависности од модела.

Дозвољена висина коју могу да достигну је 100 метара, а могуће је да полете и до 500.

А могуће су и злоупотребе.

Срећом, трагичних исхода још није било. Забрањено је летење ноћу, изнад људи, на аеродромима и стадионима, а летелица увек мора бити у видокругу оног који њом управља.

Дозвола за летење добија се у Директорату цивилног ваздухопловства Србије, а за снимање од Министарства одбране. О полетању треба обавестити и контролу летења.

 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 10. јан 2020, 12:47) - anonymous [нерегистровани]

Čekaj

Ovaj isti Dejan je mom bratu ispred mojih ociju rekao da mu ne treba ta dozvola

(петак, 10. јан 2020, 10:56) - anonymous [нерегистровани]

Kao Grčka

I ja letim bez dozvole, i u tom sam "malom krugu profesionalnih letača", koji uopšte nije mali, i niko me ne dira. Policija prolazi pored mene gde god da letim, niko nista ne pita.
E to treba promeniti. Kada to bude dtugačije, tada će i dozvole biti rešene. Svi će uzeti dozvolu jer će to biti uslov za letenje, tj da se ne placa kazna.