Шта очекује спортисте у Јапану – кревет од картона и медаља од телефона

Спортисти који ће се такмичити на Олимпијским играма у Токију 2020. године, спаваће на креветима направљеним од картона.

Организатори су представили кревете, тачније – 18.000 оквира за кревете, који ће се транспортовати у олимпијско село поред Токијског залива. Очекује се да комплекс буде завршен у јуну. 

Како наводи АП, ови посебни кревети су дело јапанске компаније „Ервејв“. Направљени су од посебног картона који је, како тврди произвођач, јачи од дрвета и који се може рециклирати.

„Кревети од картона могу да издрже тежину од 200 килограма. Мало је спортиста који прелазе тај праг тежине, али наравно, сваки кревет, па и онај од најјачег дрвета би се поломио ако скачете по њему“, рекао је генерални директор олимпијског села Такаши Китајима,

Кревети ће бити рециклирани након игара, што је део концепта одрживости током организације олимпијских игара које се одржавају ове године у главном граду Јапана.

Осим кревета са рамовима од картона, и медаље које ће добити најуспешнији спортисти, део су приче о рециклажи и штедњи. Направљене су од више хиљада старих мобилних телефона које су донирали грађани. 

Такође, победнички подијуми током церемонија проглашења победника биће направљени од рециклиране пластике.

Када је реч о креветима, иако су њихови рамови од картона, то није случај са душецима. Ипак, њихове пластичне компоненте ће се рециклирати након игара.

Олимпијске игре почињу 24. јула, а Параолимпијске игре 25. августа.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 09. јан 2020, 23:41) - DrMr [нерегистровани]

@A patike od recikliranih flasa

Cemu ovakav tvoj komentar?Ako ne shvacas cemu je dobro da se od bacenog nesto ponovo napravi,neces ni shvatiti o cemu se radi.

(четвртак, 09. јан 2020, 18:15) - Moje ime [нерегистровани]

A patike od recikliranih flaša

Sport, zarada za sirotinju, razbibriga za bogataše.