Базу коју су бомбардовали Иранци градиле југословенске фирме

База Ајн ел Асад, која је јуче била на мети иранског ракетног напада, једна је од пет база које су никле осамдесетих година у Ираку, а за њихову изградњу биле су задужене грађевинске фирме из СФРЈ.

Првобитно названа Кадисија, по бици код Кадисије, база је укључена у пројекат назван „Супербаза“, који је покренут 1975. године као одговор на арапско-израелске ратове 1967. и 1973. године и поуке извучене из њих.

Пет база нашло су у пројекту, који је носио грађевинску ознаку „Објект 202“. Свака од њих покривала је површину од 40 квадраних километара са свим пратећим објектима, укључујући и објекте до 50 метара под земљом.

Свака је имала десетине писта и путева који су из ваздуха одавали облик трапеза, а због грађевинских фирми из СФРЈ, добиле су надимак „Југои“.

База Ел Асад, коју је иранска војска јуче гађала, носила је званично грађевинску ознаку „Објект 202-Б“, а изграђена је између 1981. и 1987. године.

Менаџер пројекта била је фирма СДПР, док је за пројектни инжењеринг био задужен „Аероинжењеринг“. Компаније којима је поверено извођење радова биле су „Гранит“, „Враница“, „И. Л. Лавчевић“ и „Унионинвест“.

Читав пројекат био је вредан 280 милиона долара. Укључивао је ојачане војне структуре - војни аеродром, касарне, склоништа за особље, хангаре за бомбардере и ловце.

Осим војних објеката, изграђена је и сва потребна инфраструктура и јавне зграде потребне за живот 5.000 припадника и њихових породица. То је подразумевало градњу основних и средњих школа, библиотека, џамија, болница, биоскопа, спортских центара и базена.

У време изградње сматрана је најбољим што се тада могло направити.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 10. јан 2020, 06:30) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Blago nama kada smo prebogati

sreda, 16.01.2008. u 22:00
Srbija je odlučila da Iraku oprosti dug od 2,48 milijardi dolara, saopštio je na zvaničnom sajtu Vlade Iraka ministar finansija Bajan Džabor. Prema pisanju agencije „Dau Džons njuzvajrs”, bezmalo dve i po milijarde dolara iznosi 90 odsto ukupnog duga Srbiji.

(четвртак, 09. јан 2020, 23:28) - anonymous [нерегистровани]

Yuga je bila silna

Ovakve objekte nije sposoban da napravi niko iz Bosne, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, a EX YU je mogla, a i radnici su bili vise nego dobro placeni.

(четвртак, 09. јан 2020, 23:10) - боа [нерегистровани]

ванземаљци

Што време више пролази, верујем да су ипак некада ванземаљци походили Земљу. Звали су се југословени.

(четвртак, 09. јан 2020, 22:47) - Stevan [нерегистровани]

projekti

Pre napada na Irak 2003 godine,Amerikanci su došli u firmu Energoprojekt i pokupili sve projekte tj sve potrebne podatke koji su im bili potrebni da što efikasnije izvrše napad na Irak.Dobili su to na izvolte jer je takav nalig Energoprojekt dobio.Da li je to bilo pošteno,zaradiš stotine miliona a onda učestvuješ u uništenju istog.

(четвртак, 09. јан 2020, 21:48) - anonymous [нерегистровани]

Više je takvih baza u Iraku

Tako su kvalitetno napravljene da same zgrade služe kao sklonište.

(четвртак, 09. јан 2020, 20:08) - anonymous [нерегистровани]

Вредност уговора

Уговор је био много већи, око 800 милиона долара...

(четвртак, 09. јан 2020, 19:07) - anonymous [нерегистровани]

Eh Jugoslavijo

Ja te pamtim a sada te mnogi mrze Kada ce sada da neko iz Srbije napravi ovakve objekte Bilo pa proslo