Зашто сада птице беже од авиона

Професор аеродинамике и астронаутике Џон Хенсман рекао је да су авиони обојени у бело како би рефлектовали сунчеву светлост и свели загревање на минимум, као и потенцијална оштећења.

„То помаже авио-компанијама да смање трошкове хлађења кабине, али истовремено штити одређене делова авиона који су подложни оштећењима, од превеликог загревања“, истакао је Џон Хенсман.

Хенсман објашњава да „нос“ авиона посебно тражи температурну предност, јер је израђен углавном од композитног материјала, пластике. Овај део не може да буде направљен од метала, попут трупа авиона, јер носи у себи радар и мора да буде од материјала који ће пропуштати сигнал како би уређај могао добро да ради.

Истраживање објављено током претходних година у часопису "Human-Wildlife Interactions", открило је да бела боја авиона одвраћа птице.

Према наводима NY Daily News птице које се „сударају“ са авионима нанесу им штету од око 600 милиона долара сваке године.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 08. јан 2020, 23:54) - anonymous [нерегистровани]

Ослободите птицама њихово.

Узели смо им небо, шуме се пале ради неких фабрика па јесу ли животиње томе криве.Човек нема милости за природу. А и томе полако ал сигурно долази крај.Кад бомбама решавају проблеме е то је уреду.