Бадње вече у Пекингу

Најрадоснији хришћански празник славе и Срби који живе у Кини. Дописник РТС-а из Пекинга, Немања Милутиновић провео је Бадње вече са породицом професорке српског језика на Пекиншком универзитету за стране студије која је у госте позвала све своје студенте прве године.

Они су студенти српског језика у Пекингу, а ово је њихово прво Бадње вече по јулијанском календару. Језик уче тек три месеца и можда још не знају много тога да кажу на српском, али храна је универзални језик. Чак и када је посна.

„Професорка Наташа нам је показала неке фотографије хране као што су пита од сира и томе слично. Али ово је први пут да то видим својим очима и веома сам узбуђена. И веома је укусно“, каже Кристина Ванг Шијинг.

„Прве свега, добро јело. Друго, могу да осетим Срби имају сопствени начин на који прослављају овај празник“, наводи Александар Гао Тунг.

„Јели смо одличну вечеру, риба је посебно добра. Хлеб је мало мекан, мало тврд, али укусан. Српска храна се веома разликује од кинеске, али ми се допада српски стил“, сматра Анђелка Шао Зеџен, док Исидора Баи Оу каже да ужива српској храни, а да јој се људи из Србије допадају јер су веома дружељубиви.

Божић у Кини није непознаница. Све више људи из целог света долази овде да ради и живи, па су са собом донели своје обичаје и празнике.

Али, Кинези их углавном повезују са Америком и Божићем по грегоријанском календару 25. децембра.

„Сваке године, обично за Бадњи дан, позивам своје студенте да дођу код мене, да се мало дружимо и да им нешто покажемо о српској традицији и српским обичајима. Да уживо виде на који начин ломимо чесницу, која је то традиција везана за Божић, колико можемо, наравно, овде у Пекингу. Прилагодили смо се“, истиче Наташа Радосављевић Габерова, предавач на Пекиншком универзитету за стране студије.

Сваке године код професорке Наташе је све више гостију за Бадње вече, будући да расте број студената српског језика у Пекингу. Уколико се сретнемо и следеће годинине на истом месту, обећавају да ћемо разговарати на српском.

број коментара 0 Пошаљи коментар