За Божић устани рано, донеси хладне воде и не позајмљуј ништа

Дан рођења Христовог првенствено је празник породице и породичног домаћинства. Прослављање овог празника је усклађени спој црквених, литургијских, и фолклорних обичаја и у неким случајевима није лако повући оштру границу између религијског или обичајног.

„Колико села толико и адета" - стара је народна изрека која важи и у случају различитих обичаја који су се у Србији поштовали или још увек поштују за Божић. Неки су истоветни, а неки се разликују у детаљима.

Мир Божији, Христос се роди!

За Божић сви треба да су весели и задовољни – да се миробоже. Свађе и расправе су незамисливе. Сви који су у свађи тога дана се мире, макар и на један дан.

На Божић треба устати рано

Обичаји налажу да на Божић треба поранити и лепо се обући. Ујутру се купају деца, секу им се нокти и облаче нова одела. Некада је обавеза мушког детета била да доносе воду од које ће бити умешена чесница. У неким крајевима Србије, пак, по воду иде домаћин, који у повратку доноси пупољке дрена које ће сваки од укућана попити са мало воде да би током године били здрави „као дрен“.

Положајник

Човек који рано ујутру на Божић улази, на наш позив, у кућу да нам донесе срећу је положајник, кога у неким крајевима називају и радован. Његова дужност је да пожели срећу, здравље и напредак у домаћинству и по обичају то је дечак или млад мушкарац. Положајник праг мора да прекорачи десном ногом, а затим прилази ватри и крајем бадњака џара ватру да избију варнице које ће донети срећу и благостање.

У неким крајевима се верује да је добро измаћи столицу на којој седи положајник како би се срећа заковала за кућу. Положајник треба обилно да се послужи да би домаћинова кућа напредовала и била увек пуна. Уколико се пак мало напије и одспава, то се сматра за добар предзнак. На одласку, укућани положајника дарују ситним поклонима.

 Чесница

Божићни хлеб – чесница се меси првог дана Божића у рану зору. Сам назив потиче од речи „чест“, „део“, „срећа“, јер се ломи на делове, према броју укућана. У чесници ће се наћи новчић, зрно жита или симболи за разну врсту стоке. Шта ко пронађе у свом парчету чеснице то ће му током године ићи од руке.

У неким крајевима чесница се ломи и залива вином као славски колач и то над главом најмлађег члана породице или домаћина. После ломљења чеснице почиње божићни ручак и то пре поднева.

Печеница

Према народним обичајима, божићна печеница је једна врста жртве која се приноси Богу и вуче корене из прехришћанских времена, а коју је црква прихватила. За Божић се према традицији једу прасетина или јагњетина. У појединим крајевима ћурка, пилетина или патка никако не смеју да се једу, пошто је према веровањима, перната живина симбол назадовања јер те животиње бацају земљу иза себе.

Шта ваља, а шта не, радити на Божић

На Божић ваља радити оне ствари које су нама током године задавале проблема, да бисмо их у наредној години лакше савладавали.

Од Божића до Светог Стефана се не чисти кућа. На Божић не ваља спавати да не бисмо „дремали преко целе године“.

На Божић не ваља позајмљивати ником ништа да се не би целе године развлачиле ствари из куће.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 07. јан 2020, 12:22) - anonymous [нерегистровани]

Bozic

Na Bozic treba cela porodica da ode u Crkvu a potom da dolazi polozajnik(radovan)! Za sve ima dovoljno vremena!