Најдужа стаза за санкање на свету

Најдужа стаза за санкање налази се у месту Брамберг Вилдкогел, на северозападу Аустрије. Дуга је нешто више од 14 километара. Просечна брзина којом могу да се возе санке је око 40 километара на сат, док на најбржој деоници могу да развију брзину и до 90 километара на сат.

Када данас гледају падине пуне хотела и гестхауса, мештани Брамберга не могу да верују да су за само седам година успели да направе право мало економско чудо. Све идеје се рађају из жеље за успехом. Код неких је магичан састојак и завист.

Дуго мештани Брамберг Вилдкогела нису више желели да гледају туристе који продужавају поред њих за Кицбил и Бишесхофен, две туристичке супердестинације које се налазе недалеко од њиховог малог топлог села.

Схватили су да снег воле и многи који не знају да скијају, а да они изнад комшијских села Брамберг и Нојкирхен имају планински врх од 2.100 метара и пастирске стазе које су зими ионако завејане дебелим слојем снега.

Спојили су два и два и свој план изнели једној од највећих аустријских банака са предлогом да заједно уложе у изградњу жичаре која би могла да од села које се бави узгојем стоке и прерадом дрва учини да постану туристичка дестинација.

Идејом да њихов планински центар буде оријентисан на санкање, а не скијање, ризиковали су.

Већ две године касније, њихов ризик је почео да се исплаћује: они који не знају да се скијају почели су да долазе у великом броју. Породице, велике групе пријатеља, школе... Место је експлодирало!

Менаџер Вилдкогел скијалишта, Рудолф Гостл, каже да су гости у највећем броју породице.

"Санкање је некад узбудљивије од скијања и овде уживају и деца и одрасли. Такође, за разлику од скијања где је опрема скупа, за санкање није, а задовољство је једнако или можда и веће", каже Гостл.

Има и стаза за скијање 

Осим санкашких, ту су и бројне стазе за скијање. Углавном благе, плаве и зелене. Запослено је више стотина људи, што у хотелима, што на жичари.

Чини се нестварним да пре само седам година туриста готово да није било. 

Петер Јуст, менаџер Вилдкогел ризорта, највећег хотела у месту каже да је идеја била да са изградњом гондоле изграде и нов стил туризма. "Породично оријентисан, где је све подређено њиховом миру и њима одговарајућим садржајима", додао је Јуст.

Село су раније напуштали млади у потрази за послом. Ишли су у Салцбург, Беч и суседну Немачку. Изградња жичаре потпуно је променила демографску слику Брамберга и околних села.

Петер Јуст, каже да су променом привредне гране, из сточарске у туристичку потпуно зауставили одлив људи: "Ми смо окренули точак назад. Не само да смо задржали мештане већ уместо да се затварају продавнице, да одлазе доктори, ми их сада доводимо више него што их је било."

Село ради и живи током свих сезона. Чак 40 одсто туриста долази лети где се уместо санкама спуштају посебним бициклима. 

Рудолф Гостл, менаџер скијалишта, каже да је зачуђујуће тај део сезоне веома популаран.

"И током тог дела сезоне жичара ради нон-стоп. И опет су нам најчешћи корисници породице са децом", каже Рудолф Гостл.

Најчешћи туристи, поред домаћих, су Холанђани, а најповољнији део сезоне је јануар.

Природног снега има углавном од децембра до марта.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 06. јан 2020, 11:13) - anonymous [нерегистровани]

nase boljee

da tacno je nase je nase ali nase politicare sve pogotovu po opstinama u kantu za smece pa na odpad ja sam bas tamo proveo 49 godina nisu bolji od nas ali nazalost opstinari ono ?? sve moj do moga sramota rade a neznaju nista AMA.

(понедељак, 06. јан 2020, 02:26) - anonymous [нерегистровани]

Sagradi se samo

mi samo kukamo i čekamo da nam se sve samo sagradi i dođu turisti.

(понедељак, 06. јан 2020, 02:03) - anonymous [нерегистровани]

Ja ne znam da skijam, niko u mojoj porodici ne zna da skija.

Kada bi postojalo ovako nešto u Srbiji mislim da bi otišli tamo bar za vikend. Ovako idemo samo na letnji odmor na more.

(недеља, 05. јан 2020, 16:11) - Uroš [нерегистровани]

Maa, dajte molim Vas

Sve nam je tudje bolje nego nase. Dok god budemo tako razmisljali mi cemo uvek biti nazadni i iza drugih.

(недеља, 05. јан 2020, 11:17) - anonymous [нерегистровани]

normalan svet

Eto o cemu razmislja normalan svet kad je zajednicni interes za selo...

(недеља, 05. јан 2020, 09:55) - sankaš [нерегистровани]

ideja

eto dobre ideje za naše lokalne zajednice

(недеља, 05. јан 2020, 09:00) - anonymous [нерегистровани]

Lepo

Hvala za tekst, ovo je samo pouka da se moze kad se hoce....