Зашто неки више воле пса-робота од правог длакавог љубимца

Један кафић у Јапану отворио је своја врата необичној групи посетилаца – псима-роботима. Сви који имају „Сонијевог“ пса названог „аибо“ су добродошли и сви имају своје разлоге што не чувају уобичајене – живе љубимце.

Кафић „Пингвин“ у Токију, сваке недеље ујутру је отворен за псе-роботе и њихове власнике који се служе пићем и разним посластицама. 

Овај догађај, који је сада већ традиционалан, назван је „Аибо ворлд“ по „Сонијевом“ псу-роботу и установљен је неколико месеци пошто је власник кафића купио једног од кућних љубимаца – робота.

На једном од догађаја била је чак организована и прослава рођендана пса-робота који је у госте позвао још два „аиба“.

Иначе пас-робот „аибо“ опремљен је са више камера, сензора за додир и поседује неколико микрофона.

Његових чак 4.000 делова, од којих су многи покретни, омогућавају му да маше репом, удара шапама, помера уши напред-назад, да се игра лоптом као и да трепће. Погледом може пратити свог власника, а и да препозна његов глас и лик.

„Аибо“ реагује на додир када га чешкате или грлите, а може да препозна и речи хвале и осмехе.

Манифестација у кафићу „Пингвин“, место је састанака десетак власника паса-робота, а за те прилике, они своје љубимце улепшавају капама или краватама.

Власници „аиба“ најчешће објашњавају своју одлуку о томе да имају пса-робота тиме што, како кажу, немају довољно простора за чување праве животиње. Неки од њих кажу и да уз робота пса немају проблема са комшијама због неугодне буке коју прави пси могу да праве. 

Међутим, неки су рекли да је основни разлог тај што не желе да доживе смрт кућног љубимца.

„Сломило би ми се срце да ми угине још један пас“, рекао је један од власника „аибо“ пса.

Нова верзија која „даје личност“ 

„Сони“ је у 2018. години представио нову верзију овог „пса“ која му, како наводе из те компаније, „даје личност“.

Користећи вај-фај везу, „аибо“ преноси сва своја свакодневна искуства у клауд меморију, формирајући базу података која омогућава да његова јединствена личност расте и еволуира с временом.

„То чини да сваки 'аибо' није исти. С временом ће ваш приступ развоју робота-пса постепено обликовати његову личност – то би могао бити забаван партнер за дружење“, истакли су из компаније.

„Аибо“ иначе може да препозна низ различитих команди, попут „седи“, „остани“ и „дођи“.

Постоји и „мимични“ режим, где га власници могу подучавати новим командама користећи покрете руку и положаје.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 05. јан 2020, 05:48) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Jadnici

Umiru od zelje za druzenjem ali su nesposobni da ostvare normalnu komunikaciju sa drugim ljudima ili bicima zbog svog izopacenog vidjenja partnerstva. Sada je pronadjen "lek" za asocijalne osobe. Napravljen im je idealan partner. Kako? Najzad imaju idealnog "partnera" koji bespogovorno ispunjava sve njihove zelje ili mogu jednostavno da ga iskljuce.