Ужички зубун и прслуци – Од Злакусe до Дубаија

Од зубуна, до обичног прслука, култура одевања српског народа прошла је читав век дуг пут прилагођавања и стигла до естетике савременог доба. И баш када се могло помислити да је некада најважнији, обавезни одевни предмет народне ношње – зубун, осуђен на заборав, вредне везиље и шваље из Злакусе су му удахнуле нови живот.

Из невелике радионице, где се уплићу боје, кројеви и истанчан смисао за украшавање, зубуни су кренули пут Аустралије, Немачке и Америке – не само за ансамбле културно-уметничких друштава, већ и као модни детаљи савременог одевања.

„Жене их и данас наручују, за свадбу... Имали смо једну поруџбину, девојка је поручула у Дубајиу, она је хтела да представи зубун у модерној варијанти, значи, и уклопило се, много лепо изгледа, и уз садашњу гардеробу може да се носи“, каже Гордана Дрндаревић, из етно-удружења „Завичај“ из Злакусе.

Начињен најчешће од белог, домаћег сукна, богато везен разнобојном вуном и памуком, златном и сребрном жицом, зубун је један од најстаријих одевних елемената јужнословенског простора – и најважнији у структури женског одевног образца.

Носио се целе године, испуњавајући своју улогу – да буде практичан, да плени лепотом, и илуструје истанчан смисао за украшавање.

„Богати су носили богатије, сиромашни мало другачије, али, то је то. У ствари, народна ношња не може да се замисли без зубуна.То је наш, ужички зубун, и ми смо баш, што се тиче тога поносни“, истакла је Даница Радивојевић, из истог удружења.

Етно удружење „Завичај“, већ седам година од заборава чува нашу одевну традицију – сви модели су веродостојне реплике, настале у сарадњи са музејима, на бази знаних мустри и специфичности краја из кога ношња потиче.

Материјали су се, силом прилика ипак променили – па иако ткају, не могу да надоместе све неопходно.

„То је наша баштина, која треба да се чува.То је богатство.Наша ношња је специфична.Све овде што видите, што је урадјено рукама, то је све везено руком, значи, сваки бод је ручно урађен“, додала је Даница.

Захваљујући њима, богато наслеђе српске културе остаје да живи - и путује у свет, да сведочи о елеганцији, лепоти и разноврсности одеће једног народа, његовој традицији и вештини. 

број коментара 0 Пошаљи коментар