Пантелићи, хроничари Рађевине – ни батине нису могле да га спрече

Они су хроничари Рађевине и околних места! Добривоје и Добрила Пантелић из села Доње Брезовице су чувари културног блага. И стални репортери аматери РТС-а.

Добривоје се присећа да је његова породица била доста сиромашна док је одрастао, а да је он желео после основне школе да упише фотографски занат.

„Хтели су да постанем ковач, а ја никако нисам хтео да пристанем на то. То је био први сукоб генерација. Са мајком сам брао гљиве по оближњем брду и за оно што сам набрао ми је дала новац да купим фармерке и патике. Уместо тога, отишао сам у Лозницу и купио први фото-апарат“, присећа се Добривоје.

Када је оцу и мајци рекао да је купио фото-апарат, а не одећу и патике, добио је батине којих се и данас сећа.

„Нико није веровао да ће један сиромашни сељачић из Брезовица успети у томе, али данас цела Рађевина и западна Србија знају за Пантелиће. Иво Андрић је рекао да је човек дужан да остави нешто свом родном крају. Ми немамо много новца, али имамо дар од бога да бележимо да наша поколења сутра знају како су живели и у шта веровали њихови преци“, објашњава Добривоје.

Како је кренула мужевљевим стопама, Добрила шаљиво каже „нашла крпа закрпу“.

„Нашли смо заједнички језик. Заједно радимо и у кући, њиви, штали, шуми и са камером. Договарамо се. Најважније је што волимо нашу Рађевину, коју нисмо напустили. Снимамо људе који живе тамо, који су чисте душе и поштени. Чувамо обичаје да се не забораве“, истиче Добрила.

Добривоје и Добрила направили су прегршт снимака, прилога и извештаја о Рађевини и западној Србији. Кажу да имају још пуно посла и неиспричаних прича, а неке од њих су поделили са гледаоцима Јутарњег програма РТС-а.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 04. јан 2020, 16:01) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Nadam se da drzava finansijski pomaze ovu porodicu kako bi se sto vise mogli posvetiti ovom radu. Zivili 100 godina!!

(субота, 04. јан 2020, 11:14) - viperovski [нерегистровани]

entuzijasti

Često gledam njihove priloge,puni su života i jednostavnosti.