Нема „руске салате“ без говеђег језика – шест ствари које о њој морате знати

Једе се широм света за Бадње вече или Нову годину, сваки је рецепт исправан, али ниједан није оригиналан.

Руску салату смислио је чувени белгијски кувар Лисјен Оливије 1860. када је радио у Москви и по њему се зове „оливијеова“ салата или „столичнаја“, а тајну рецепта однео је у гроб.

Оригинална руска салата била је изузетно скупо јело у које се стављало више врста меса, дивља гуска, ракови, кавијар, говеђи језик и димљена патка, помешани са скупоценим куваним и свежим поврћем и травама и тајним сосом налик мајонезу који нико није успео да копира.

Салата се раширила светом под именом „руска“, „столичнаја“ или „оливијеова“, најпопуларнија је на Балкану и Пољској где је обавезна за Бадње вече и Нову годину, али се једе и у Шпанији, Јужној Америци, Пакистану, Авганистану, Монголији.

Временом су скупе састојке замењивали приступачнији, те се данас у њу ставља сецкани барени кромпир, грашак, шаргарепа, јаје, корнишони те кувана шунка или риба, све то у сосу од мајонеза.

У неким крајевима салата не садржи месо и зове се „француска“.

Да би салата била „права“ не сме се користити индустријски мајонез већ се сос прави „ручно“ од јаја, уља, сенфа, лимуна и других састојака који сваку салату чине јединственом.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 01. јан 2020, 09:54) - anonymous [нерегистровани]

Vegani i Vegeterijanci

Vi unistavate biljke koje proizvode kiseonik koga udisu sva ziva bica a ovamo se borite za "prava zivotinja"...kladim se da imate novcanike,kaiseve,cipele ili tasne od koze....da vas podsetim da je evolucija coveka usko povezana sa jedenjem mesa koje nam je pomoglo da brze i bolje postanemo drugaciji od drugih zivih bica...

(среда, 01. јан 2020, 01:46) - anonymous [нерегистровани]

Biljke

A vi sto ubijate jadne biljke? Sta je sa vama?

(уторак, 31. дец 2019, 16:23) - Dule [нерегистровани]

B 12

Pozdrav za vegetarijance,ali meso ću I dalje da jedem.U Olivije" salati" ili onako kuvano, pečeno.Treba mi brate taj B 12 vitamin kojeg u biljkama gotovo I nema,a kupus mi je žao da posečem mnogo je lep.

(уторак, 31. дец 2019, 12:54) - anonymous [нерегистровани]

bravo

lepa informacija za mnoge koji to nisu znali, ali i dodatno treba reci da je Rusi ne zovu ruska vec Olivije a svi ostali narodi je zovu ruska salata. Kad nekom iz Rusije kazete ruska salata, gledaju vas "belo", ali ako nekom na zapadu kazete Olivije salata, isto tako cete da prodjete, osim kod dobrih znalaca o kulinarstvu.

(уторак, 31. дец 2019, 10:07) - Драган [нерегистровани]

ужасно

Ужасно и одвратно. Да се на трпези људског бића налазе делови тела и органи исечени из лешева убијених животиња. Само културолошка анастезија "па то сви раде" спречава човека да овакве обичаје преиспита и, након тога нужно, доведе у питање. Храна за човека су житарице, млеко, млечни производи и махунрке. Додатак храни су воће и поврће. Језгричаво воће (лешник, бадем, орас...) су нешто између то двоје. За ништа од тога није нужно да се пролије крв и нанесе агонијска несносна птња насилног прекраћивања живота другом осећајном бићу зарад угађања властитом језику, трбуху и стражњици. Јести месо није потребно нашој природи, то је хир, угађање и извољевање бесзосећајних, плитиких, непромиишљених и оних који се поводе за друштвеним обичајима које никада нису преиспитали и довели у питање.

(уторак, 31. дец 2019, 09:55) - anonymous [нерегистровани]

Meso

Recept je morbidan, izaziva mucninu i gadjenje, u njemu nisu potrebne nikakve guske, patke, niti goveda. Zar zbog lose navike da se pobiju tolika ziva bica . . . . neke buduce generacije nece moci da veruju da su njihovi preci ubijali i jeli meso drugih zivotinja.