Све мање новогодишњег ватромета у Европи

Нова година је синоним за ватромет на централном градском тргу, али многе европске земље покушавају да смање ниво буке, загађења и опасности који доносе празничне експлозије.

Власти у Шведској су одлучиле: ово ће бити прва Нова година у којој ће ватромет и ракете смети да купују и испаљују само они који имају државну дозволу.

Она се добија похађањем десетодневног курса у својој општини, уз образложење зашто вам је потребна пиротехничка обука. Али, пошто је велики број ракета продат пре ступања закона на снагу, очекује се да ће све бити испаљене за ове празнике јер су набављене пре забране.

У Немачкој, такође, покушавају да ограниче пиротехничко славље, али је за сада одлука у великим градовима препуштена општинским властима.

Петарде и ракете су већ забрањене у већини општина у Келну и Минхену, док је знатан број мањих градова одлуку донео на градском нивоу.

Противници празничне пиротехнике указују да се тако појачава загађење ваздуха, а кад експлодира 47.000 тона петарди увезених током године, последице ће осетити сви.

У Италији, где такође воле славље уз пуцњаву, полиција упозорава на нове страховито опасне петарде назване "квота 100". Садрже 700 до 800 грама експлозива и могу да буду разорне као праве бомбе.

Њихова продаја је забрањена, ухапшено је неколико препродаваца, а италијанска полиција наводи да су надмашиле досадашње шампионе - серију петарди прављених као лутке Осаме Бин Ладена, за којима следе Садамова глава, Терминатор и петарда Везув.

За то време у Пољској, на захтев власника паса који су траумирани новогодишњом пуцњавом, петарде су забрањене у већини градова на главним трговима.

Ипак, нема забране продаје мада многи оцењују да ће ово бити последња Нова година кад сте у Пољској могли лако да купите, и још лакше употребите петарде, ракете и ватромет. Већ за следећу, кажу познаваоци, примениће се мере заштите од опште опасности.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 01. јан 2020, 19:12) - anonymous [нерегистровани]

Zabranjene u Minhenu

Haha . Celi sat vremena je sijalo nebo ovde u Minhenu .

(среда, 01. јан 2020, 00:15) - Gastarbajtovanje [нерегистровани]

Najveća proslava u Evropi,

je u Berlinu,oko Branderburške kapije,kao i svake godine!

(уторак, 31. дец 2019, 23:38) - Gastarbajtovanje [нерегистровани]

U Nemačkoj je moda...

ne pucati za ovu Novu godinu!.U mom okruženju je bar 90% manje,nego inače!Za sada!

(уторак, 31. дец 2019, 07:08) - anonymous [нерегистровани]

Problem...

Problem nije u tome sto se na glavnim trgovima gradova organizuju tzv "zvanicni" vatrometi, u ponoc, od strane profesionalaca, vec problem se sastoji u tome sto "raja" moze da kupuje tone i tone petardi, svake godine, i pored - mozda - zagadjenje okoline, desavaju se i tragedije, a o visecasovnoj (ili vise dnevnoj) buci da i ne govorimo.

(уторак, 31. дец 2019, 06:28) - Nesa [нерегистровани]

Ah

Ubiti sve sto coveku cini radost.

(уторак, 31. дец 2019, 05:23) - anonymous [нерегистровани]

Zabrana

Zasto se i po ovome ne ugledamo na Evropu?

(уторак, 31. дец 2019, 00:57) - Viktor [нерегистровани]

sve bolesnije od bolesnijeg

Samo jos cekam da nam zbog vegana zabrane i prasece pecenje pa ce skaradni liberalni totalitarizam da zasija punim sjajem. Ej, vatromet ti zabranjuju zbog dzukela...zabranite dzukele u centru grada!

(уторак, 31. дец 2019, 00:51) - Stefqn [нерегистровани]

Wow

Znaci vatromet će napraviti neku razliku pored 10.000 koncerata, milijardu automobila, neplanske gradnje u 90%evrope, pesticidi, hemikalije, avio saobraćaj, industrija, sve više puteva i betona, sve manje šume, sve zagadjenije vode.

Ali vatromet mora da nestane inače smo gotovi :)

Lepo je rekao onaj majmunoliki da čovek potekao od majmuna samo mu je promaklo da je evolucija već krenula na kontra stranu.