Ђингдао, „Хајсенс“ и фрижидери из Ваљева

Широки булевари и тротоари, беспрекорна чистоћа, аутомобили и аутобуси не старији од неколико година, то је данас слика града Ђингдао, који је због мора са једне, и планинског масива Лао у залеђу, одувек представљао стратешко место.

Због повољне позиције, то рибарско село 1897. године, окупирали су Немци. Њихов утицај за скоро век и по владавине, видљив је и данас.

Чим улице постану уске, а зграде ниске знате да сте ушли у део који су градили Немци. Они су, са прекидима због Првог светског рата, ту боравили до 1940. године.

Оба пута када су одлазили, место би окупирали Јапанци. После Другог светског рата место је била америчка војна база уз лепе куће и ограде, много зеленила.

Заштитни знак града Ђингдао је „Хајсенс“, једна од највећих компанија у Кини, са годишњим профитом од 20 милијарди долара.

Само у Истраживачко-развојном центру те компаније ради 6.000 инжењера. Нама је „Хајсенс“ важан јер је куповином словеначког „Горења“ постао власник и фабрике фрижидера у Ваљеву.

„'Хајсенс' планира да постане глобална светска компанија. Сада је 'Горење' део тима који ће се развијати, а то значи да ћемо изградити велику фабрику телевизора у Словенији. Такође, планирамо да у изузетно успешној фабрици фрижидера у Србији удвостручимо капацитете, и да она постане водећи произвођач у региону“, каже Лан Лин, извршни председник компаније.

На коју год страну да кренете, Ђингдао ће вас изненадити.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 26. дец 2019, 18:53) - anonymous [нерегистровани]

vodovod

interesantan prilog, samo mi nije jasno odakle upade ovaj deo sa popucalim cevima??? :-D