Краљевски појас и пиротски ћилими за Макрона, Путина и Си Ђинпинга

Традиционални српски мотиви, које су израдиле жене са села у оквиру иницијативе „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“, најчешћи су поклон с којим српски званичници испраћају најважније госте, а красе и један од свечаних салона у згради Владе – Српски салон.

Краљевски појас у техници златовеза с мотивом Хиландара – два месеца су правиле вредне руке десетак жена из удружења „Гороцвет“. Добио га је председник Кине Си Ђинпинг. За две године направиле су више од 200 предмета.

„Кроз разне пројекте обука смо прошли и научили смо скоро све технике ручних радова. Конкретно за овај салон смо радили азбуку и радили смо за војвођански салон цветне мотиве и још много разних ствари“, каже Јованка Шовљански из удружења „Гороцвет“.

Макрон и Путин из Србије су понели пиротски ћилим. До страних званичника до сада је стигло више од 100 азбука у златовезу, српских тканица, традиционалних пешкира, које је правило готово 700 жена.

„Педесет процената жена које живе на селу, које су потпуно радно способне, су у ствари формално незапослене. И оне јесу у том смислу и те како угрожене и ово је био начин да њима помогнемо и ми ћемо наставити с овим послом“, каже Зорана Михајловић, потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност.

„Задатак за следећу годину јесте да радимо на ширењу те праксе, да успоставимо колоније у другим техникама, пре свега оним које су угрожене, то су пре свега златовез и нецење“, рекла је Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а.

План је и да се уведе институт чувара традиције и припреми номинација за стављање 3 ћилима из Србије – пиротског, стапарског и сјеничко-пештерског на листу Унеска.

„Ми непрестано морамо да се бавимо и откривањем и заштитом и представљањем нашег материјалног и нематеријалног културног наслеђа и нашој јавности и регионалној и светској“, изјавио је Владан Вукосављевић, министар културе и информисања.

А на светску листу – Унеска у последњих пет година, Србија је уписала породичну славу, коло и певање уз гусле.

број коментара 0 Пошаљи коментар