Пећински цртежи на Сулавезију стари 44.000 година

Пећински цртежи откривени на индонежанском острву Сулавези, на којима је приказана сцена лова, како је установљено додатним анализама, стари су 44.000 година, што је најстарија позната пећинска уметност људске врсте на свету.

 

Уметничко дело пронађено у индонежанским пећинама још 2017. године готово је дупло старије од било које претходно откривене сцене лова на пећинским цртежима било где у свету, показују анализе.

Раније су цртежи овог нивоа сложености били датирани на отприлике 20.000 година, заједно са најстаријим пећинским сликама за које се веровало да су најједноставније креације, попут отисака руку.

„Били смо запањени импликацијама ове слике“, наглашава Адам Брум, археолог Аустралијског истраживачког центра за људску еволуцију на Универзитету „Грифит“.

Истраживање је урађено у сарадњи са индонежанским Националним истраживачким центром за археологију и научницима из одељења за културну баштину Макасара, главног града провинције Јужни Сулавези.

„Претпостављамо да овај изванредни призор представља неку причу или мит“, напомиње професор Брум.

На зиду широком четири и по метра приказано је шест сисара који беже – два су сулавеске брадавичасте свиње, а остале четири су патуљасти биволи, мале, али жестоке животиње које и данас настањују шуме овог острва. Животиње прогоне фигуре сличне људским, али са животињским атрибутима, које држе дуга копља или конопце. Тела ових фигура су људска, али једна изгледа као да има главу птице, а друга има реп.

Овакви прикази људско-животињских створења се јављају у готово свим митовима и чести су у религијама широм света, а представљају божанства, духове или претке.

„Најфасцинантнији аспект ових цртежа је то што они имају све кључне елементе савремене људске спознаје“, напомиње професор Маким Обер, археолог са аустралијског Универзитета „Грифит“.

Пећина се налази у добро истраженом комплексу који су истраживачи посећивали током последње деценије. До открића је дошло случајно, када је један члан експедиције приметио отвор и попео се на стабло смокве да провери куда води. Потом је уследио шок.

Прецизно одређивање старости пећинских цртежа није једноставно. Научници се углавном ослањају на анализу минералних наслага које су се наталожиле током времена. Мерењима периода распада радиоактивног уранијума и других елемената утврђено је да су цртежи стари између 35.100 до 43.900 година. Детаљан опис цртежа објављен је у часопису Нејчр.

Пре овог најновијег открића, најстарији неспорни примери фигуративне пећинске уметности стари су око 35.000 година. Најстарији откривени примери пећинске уметности уопште су апстрактни облици приписани неандерталцима, стари 64.000 година. На овим цртежима су биле приказане линије, тачкице и облици слични животињама. 

број коментара 9 Пошаљи коментар
(петак, 13. дец 2019, 09:41) - anonymous [нерегистровани]

Nekad bilo...i sta sad

Ucili smo nekad i Bombaj, Burma, Rodezija, Titograd, Sajgon....

(четвртак, 12. дец 2019, 22:43) - anonymous [нерегистровани]

Strucnjaci

Da tacno je da su crtezi stari tacno 44000 god jer su strucnjaci pronasli i datum na slikama od 12.12. 42000 pre nove ere. Zato im treba verovati a pogotovo sto su englezi koji...
To igranje sa istorijom a pogotovo sa godinama je vrlo diskutabilna stvar . Zavisi st ko hoce da prikaze.

(четвртак, 12. дец 2019, 20:34) - Teodora Lektora [нерегистровани]

Nekad bilo...

Indonežansko ostrvo Sulavesi nekad je nazivano Celebes. Taj naziv smo i mi učili u našim školama pre 40-50 i više godina.

(четвртак, 12. дец 2019, 19:27) - anonymous [нерегистровани]

Crtezi

Jel se zna koju su farbu koristili? Haha, dosta dobar kvalitet kad je izdrzala toliki period!

(четвртак, 12. дец 2019, 17:50) - Аспалатхос [нерегистровани]

Подсетио бих

Подсетио бих да "суседни народ" - Аустралски Абориџини броје своју историју у континууму 500 - 600 векова! Тако да је 440 векова сасвим прихватљива процена приказаних цртежа.

(четвртак, 12. дец 2019, 17:25) - anonymous [нерегистровани]

E bre

Sad znamo odkad postoje srbi kao narod.Pozdrav iz Vrsca

(четвртак, 12. дец 2019, 16:58) - anonymous [нерегистровани]

Adam i Eva 2

A kada se kaže da su Srbi stari 4000 godina ili da je vincanska kultura u stvari "srpska" onda se C14 metoda podržava...
Nema trabunjanja o Bibliji o sl.

(четвртак, 12. дец 2019, 16:19) - Andrija [нерегистровани]

To su Srbi jos od pre kontinentalnih pomeranja!

Ma neznaju ovi nista! Nasi "strucnjaci" sa Facebook-a kazu da su sve ovo bili Srbi jos od pre Atlantide! Izveli ljudi stoku na pasu, a ovi sad tu nesto izmisljaju i svojataju!

(четвртак, 12. дец 2019, 15:41) - Adam Evin čo'jek [нерегистровани]

44000!?

Kako sad ovo kad je sve počelo od mene i moje žene prije 6000 godina.